onsdag 9 oktober 2013

Amarone från Bertarole

Le Bertarole är ett av de första amaroneviner som vi föll så där ordentligt för. Det var årgång 2000, om jag minns rätt. Vi har besökt gården tre gånger. Det första besöket (2008) gjorde vi med Clubamarone och det gjorde ett bestående intryck. Den genomtrevlige ägarsonen Marco Venturini fick oss att bli ordentligt amaronefrälsta. 2009 var vi med om att skörda några druvklasar. 
Vi har tidigare skrivit om deras 2001:a samt deras 2005:a. Vi ska dock medge att det finns några årgångar där vi inte varit lika lyriska och ställt oss frågan vart är dom på väg. Vi testade deras 2007:a för ett halvår sedan och kunde konstatera att nu är dom verkligen på banan igen. Vi gör ett omtest.

2007 Amarone della Valpolicella, "Le Marognole".
Vinet är gjort på druvorna 30% Corvina, 40% Corvinone, 20% Rondinella samt 5% vardera av Dindarella och Croatina.
Vinet har efter jäsning fått 4-5 månader på rostfria ståltankar, för att därefter få ligga 30 månader på stora fat av slovonsk ek och slutligen 6 månader på flaska innan det kommer ut på marknaden.

Vi konstaterar omgående att det här ett amaronevin som verkligen faller oss i smaken. Le Bertarole är verkligen på rätt väg. Vi unnar verkligen familjen Venturini all framgång de kan få.

Vi skulle kunna kopiera vad vi skrev i mars.


Det doftar av mörka körsbär, lite torkad frukt, en hel del örter och läder.
I smaken framträder de söta mörka körsbären med ackuratess. Här finns lite russin, mera torkad frukt, några nypor färska örter. Syran är alert. Tanninerna är närvarande, men mjuka och lena. Eftersmaken riktigt lång och där tillkommer mörk choklad, aningens russinsötma och en liten bitterhet från krossade körsbärskärnor.
Riktigt gott!

Vinet är privatimporterat och priset inkl frakt och alkoholskatt(36 Kr) landade på ca 250 kr.

Betyg 4+

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar