torsdag 17 oktober 2013

Vinprovning med Franska Vinlistan

I tisdags var jag på en provning med Franska Vinlistan. Den gode vännen O och jag tog spårvagnen ut till Eriksbergs Vinsällskap. Vi betalade 200 kr och provade 2 champagner, 2 vita viner och 6 röda viner.

Några ordentliga anteckningar har jag svårt att få till vid sådana här provningar, därför blir det lite spridda noteringar.
Sammantaget höll vinerna genomgående en god klass.
De båda champagnerna var läckra. Olika, men ändå tilltalande var och en på sitt sätt.
70% chardonnay och 30% Pinot Noir är den här gjord på. En blandning av tre årgångar.
Jag skrev om den här i somras. Intrycken består. En riktigt läcker, och drickvänlig champagne. Underbar som aperitif.
Vi har endast en flaska kvar, så vi fyller givetvis på.
Priset är 2 070 för en låda om sex flaskor.

En champagne gjord på 100% Pinot Noir. Även denna är en ofta sedd gäst hos Vintankar. Vi drack den på nationaldagen och skrev då så här.
Lite mer krävande i sin stil. En riktigt bra matchampagne. Vi har en sexpack liggande i källaren, vilket är enda skälet till att vi inte fyller på den här gången.
2 094 kr för en låda om sex flaskor.

En vardags-Bourgogne.
Bra syra, trevliga mineraler och en liten fin fruktighet. Ett helt OK vin, men inget jag faller för.
Pris för denna är 936 kr för sex flaskor.En vit Chateauneuf-du-Pape hör inte till vanligheterna. Detta är årgång 2012.
Producent är Lucien et André Brunel. Vinet är gjort på 80% Roussanne och 20% Grenache Blanc
Doften är riktigt förförisk med en liten blommighet, exotiska frukter och mineraler. I gommen får vi inte alls samma känsla.
Ganska så stramt, smakrikt och gott om kryddor och mineraler. I svansen finns en liten besk ton. Det här vinet kräver mat!
Priset är 1 614 kr för sex flaskor
Det följde sedan två flighter med tre röda viner i varje flight.
I den första ingick:
En hygglig vardags Bordeaux. Vi köpte den här i våras och har kvar några flaskor. Vi drack en flaska för dryga månaden sedan och vad vi tyckte om den hittar du här.
Priset nu är sänkt med 700 kr till 1 074 kr för en sexpack. Ett bra pris!


Franska Vinlistan har plockat in två italienare i den här flighten.
Rosso di Montalcino gjort på 100% Sangiovese
Ungt och stramt. Här biter tanninerna rejält. Gott om surkörsbär. Lite blommor och en del örter. Återigen ett hyggligt vardagsvin, men vi tänder inte riktigt. Svårt att säga varför.
En box om sex flaskor kostar 954 kr.Sista vinet i den här flighten är ett vin från Sicilien gjort på druvan Nero d´Avola. Ett ungt vin, stramt och med tanniner som biter rejält. Röda bär, kryddor och örter, samt en del mineraler som skvallrar om vulkan jord. Visst finns det delar som är tilltalande, men för mig hänger det inte riktigt ihop. Vi passar.
Priset ligger på överkomliga 744 kr för en sexpack.

Chateau Pegau är en vingård som det anrika Domaine Pegau förvärvade för ett par år sedan. Den här vingården ligger ca 6 km från Chateauneuf-du-Pape
Ett årgångslöst vin gjort på druvorna 30% Grenache, 30% Syrah, 20% Merlot och resterande 20% en blandning av Carignan, Mourvèdre, Cinsault, Danlas, Alicante and Cabernet.
Ett vardagsvin med god karaktär. Här doftar det stall och läder, men efter en stund kommer en fin blandning av mörka och röda bär. Smaken domineras av bären i en kombo med finmalda örter.
Ett klart intressant vin. Det här vill vi testa mer av på egen hand, så här gör vi en beställning.
654 kr för en sexpack känns som ett bra pris.En Crozes-Hermitage från 2011. Producent är Domaine Etienne Pochon. Druvan är till 100% Syrah.
Ett ungt och mycket stramt vin. Mörk frukt, lite örter, aningens pepprig i eftersmaken. Tanninerna skrynklar ihop tungan.
Inte riktigt min stil.
Priset är 774 kr för sex flaskor. Det finns inte många Crozes-Hermitage på SB för det här priset.
Detta är årgång 2011. Vinet är gjort på druvorna Grenache 60%, Carignan 30% samt Counoise 10%.
Det här var kvällens vin för min del. Jag tror att det är den första 2011:an från Ch9dP som jag testar. Ett ungt vin med en stor doft av mörka körsbär, hallon, örter och aningens jord. I munnen växer vinet ytterligare och det är framförallt frukten som dominerar. Visst lite örter och kryddor finns där. Lite steniga mineraler, kakao och lakrits dyker upp på sluttampen. Riktigt gott!
Här blir det ett köp. Priset är 2 154 kr för sex flaskor, vilket ger 359 kr per flaska. På SB finns årgång 2009 och den kostar 524 kr.

2 kommentarer:

  1. Kul med intressant rapport om Pegau! Det är ett av mina favoritviner, även om de flesta av flaskorna sover i källaren för tillfället... /Ulf

    SvaraRadera
  2. Deras Ch9dP var ju väldigt ung, men tillgänglig just nu. Mycket tack vare frukten. Stor utvecklingspotential där.
    Deras projekt utanför Ch9 är spännande. Finns ett flertal viner som verkar intressanta och där blir Domaine Pegau till Chateau Pegau!

    SvaraRadera