tisdag 29 oktober 2013

Champagne Jean Laurent Blanc de Noir

Vännen O mailade och undrade om jag ville vara med och dela en låda champagne från Winefinder. Man är ju aldrig omöjlig när det gäller champagne. Förra veckan passerade O och R förbi med en leverans på tre flaskor. Igår öppnade vi den första flaskan, som fick utgöra sällskap till vår krabbgryta.

Jean Laurent Blanc de Noir.
Jean Laurent har sina ägor i den sydliga delen av Champagne som kallas Aube, jordmånen är kritrik. I Aube odlar Jean Laurent Pinot Noir och Chardonnay på ca 16 hektar. Aube är definitivt Pinot Noir-land och flaggskeppet i vinproduktionen är givetvis deras Blanc de Noirs.
Det här är en NonVintage, vilket betyder att den inte är från något speciellt år. Just den här champagnen är gjord på druvmust från tre olika år.
Det är en Blanc de Noir d v s att den är gjord på enbart  Pinot Noir druvor.

Färgen är gyllengul med lite rödgula stråk i mitten
Vi nås av en härlig doft av smultron, röda äpplen, lite örter och en del kritiga mineral. Doften är tydlig och koncentrerad. Det finns lite kaprifol doft någonstans i bakgrunden. Inte mer än att man precis kan ana sig till det.

Smaken är torr och frisk. Ganska kraftig. De röda äpplena återkommer från smaken med en påtaglig syrighet. Denna luckras upp av smultron och lite jordgubbar. Här finns mariekex som komplement. I mitten hittar vi lite persika, citrus, örter och en del mineraler.
Eftersmaken är medellång med en behaglig syra och med lite toner av vanilj, röda bär och äpplen.
Det här är ingen stor och elegant champagne, utan mer för vardagsbruk när allt inte behöver vara så märkligt. Vi drack den under två dagar och syran som vi upplevde lite hård första dagen hade blivit mer tilltalande den andra dagen. Ge den gärna lite luft innan den serveras.

Vi har köpt den från Winefinder och betalade 259 kr flaskan. Den säljs endast i sexpack.

Betyg 4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar