söndag 20 oktober 2013

Bourgogne från Domaine Taupenot-Merme

Viner från Bourgogne serveras det inte så ofta i Vintankarhemmet. Ofta har våra förväntningar kommit på skam. Kanske beror det på vår bristande kunskap, men kanske också på att det som är bra ofta är väldigt dyrt. Hur som helst så hade vi en flaska från året 2005 liggandes i källaren, som vi drog korken ur i fredags.

2005 Saint Romain
Producent är Domaine Taupenot-Merme i Morey-Saint-Denise och med vinodlingar i Cote de Nuits och Cote de Beaune. Genom sammanslagningar, giftemål mm har dom vuxit så att idag förfogar man över ca 30 ha.
Saint Romain är en kommun i Cote de Beaune och det är därifrån vårt vin i kväll kommer ifrån. Druvan är till 100% Pinot Noir.

Det doftar av lite mörka körsbär, plommon, hallon och en del örter. En liten mörkare ton av jord och svamp kan vi också notera. Ingen stor doft kanske lite återhållsam.
I smaken hittar vi mogna vildhallon, örter och lite syrliga röda vinbär. Här finns såväl örter som kryddor. Tanninerna är mjuka och rejält avrundade. Ja, nästan lite tama. Syran har en viss friskhet, men vi får intrycket att den varit mer alert och nu är på väg att klinga ut.
Eftersmaken är medellång och här är örterna lite mer snärtiga.
  Helhetsintrycket är att det här är väl ett hyggligt vin, men för 230 kr hade vi förväntat oss lite mer. Lite mer positiva var vi för två år sedan. Slutsatsen är nog att det här vinet bör man dricka upp inom något år.

Betyg 3+

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar