torsdag 31 oktober 2013

Fyra viner från Argentina

De goda vännerna A och O hade bjudit in till en liten vinprovning i Argentinas färger.
Vi testade tre viner på druvan Malbec och en på Cabernet Sauvignon.

2012 Intimo Malbec
Vi börjar med ett vin från Alta Valle di Rio Negro, Patagonien i Argentina. Producent är Humberto Canale.
Doften har en liten lätt kryddighet, en del mörk frukt och en touch av brända fat.
Smaken domineras av mörk frukt i form av plommon, björnbär och lite blåbär. Gott om örter känner vi. Bra syra. Eftersmaken är kanske något kort. Mjukt, snällt och nästan lite inställsamt, men ändå helt OK.
Betyg 3-

Priset är 80 kr på Systembolaget

2012 VidaOrganica Cabernet Sauvignon
Ett vin gjort på 100% Cabernet Sauvignon. Producent är Familia Zuccardi. Druvorna kommer från Santa Rosa i Mendoza inte så långt från gränsen till Chile.
Här doftar det svarta vinbär en masse med en liten pepprig touch.
Även i smaken dominerar den svartavinbärskänslan, men nu med lite mörka körsbär och peppar som tillbehör. Trevlig syra. Mjuka och avrundade tanniner. I eftersmaken, som är medellång, kommer lite mer mörka bär, mer finmalda kryddor och precis på sluttampen en liten bitterhet av grön paprika.

Betyg 3-

Vinet är köpt på SB för 75.

2010 Tapiz Reserve Malbec
Producent är Fincas Patagónicas. Druvorna kommer från vingårdar i Uco Valley. Uco Valley ligger i det västra Mendoza. Närheten till Anderna gör att vingårdarna ligger högt med syrarikare druvor som resultat.
Det doftar av mörka bär, lite örter och aningens kaffe och choklad. Rätt så friskt i doften.
Smaken domineras av den mörka frukten: plommon, björnbär och blåbär. Lite örter och kryddor piffar upp vinet. Bra syra. Tanninerna är beskedliga utan att vara mesiga. Eftersmaken är medellång och där får frukten sällskap av choklad, kaffe och aningens vanilj. Ett vin med lite mer egen karaktär. Visst är det här gott.
Betyg 3+
Köpt på "Bolaget" för 109 kr.

2011 Finca Sophenia Reserve Malbec.


Producent är Finca Sophenia. Druvorna kommer från Tupungato i Mendoza. Egendomen omfattar 130 ha vinodlingar och är belägen på 1 200 meters höjd.

Doften är kryddig och med mörka bär som främsta attribut. Det finns en ton i doften som avviker mot de andra vinerna och kan närmast beskrivas som animalisk.

Smaken är packad av mörka bär. Gott om örter. En del blåa plommon. Syran skänker vinet friskhet. Runda och mjuka tanniner. Eftersmaken är åt medelhållet, men det dyker upp en del spännande nyanser: lakrits, viol och choklad.


Betyg 3

Priset är 99 kr på SB

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar