fredag 18 oktober 2013

Barbera vs Ruché

I lördagskväll åt vi middag ihop med några goda vänner. Jag hade plockat upp två italienare från källaren. Det ena vinet blev jag förälskad i när jag drack det i somras. Det andra vinet från en producent som jag läst mycket gott om, men själv inte stiftat någon bekantskap tidigare. Låt oss ta saker i rätt ordning.

Vi började med
2010 Barbera d´Alba, Giacomo Fenocchio
Bloggaren Lessrof skrev om det här vinet efter det han varit med om en sortimentsprovning hos Italienska Magasinet. Vi tyckte det lät intressant så när vi i våras gjorde en beställning från IM så åkte en flaska Barbera med.
Vingården Giacomo Fenocchio grundades 1864 och man gör fortfarande viner i traditionell stil. Druvorna kommer från Monforte d’Alba – Sottozona Bussia i Piemonte och från vinstockar som är runt 30 år gamla. Vinet är spontan jäst i ca 10 dagar i ståltankar. Det har sedan fått en fostran i 10 månader på små slovonska ekfat.
Doften är frisk. Här finns en fin rödfruktig ton och lite örter. Doften är aningens återhållsam.
Smaken är lite små stram och tämligen slank. Vi hittar röda vinbär, hallon och lite lingon. Syran skänker en friskhet åt vinet utan att vara det minsta vass. Här finns också en del trevliga toner av örter. Eftersmaken är medellång.
Ett okomplicerat matvin som satt perfekt till vår Coq au Vin.
Riktigt gott är en bra sammanfattning.
Vår flaska är köpt från Italienska Magasinet för 165 kr, men det finns också hos WineWise i Köpenhamn för 110 DKK.

Betyg 4-

2010 Ruché di Castagnole Monferrato, Cascina 'Tavijn
Ruché är en druva som jag upptäckte i försomras. Italienska Viner tipsade oss då om att Cascina Tavijn gör en Ruché av högsta klass. Vi inhandlade ett par flaskor och den första drack vi lite senare på sommaren. En sådan här läckerhet vill man gärna att andra ska upptäcka också.
Vi möts av en stor doft, där de fullmogna hallonen omedelbart tar livtag på oss. Strax därpå en bukett blommor (viol, rosor, jasmin). I bakgrunden en del mineraler framförallt i en järnaktig ton.
I somras skrev jag att det påminde om doften då man steg in i salen för metallslöjd. Jo, ett stråk av den doften finns där i bakgrunden.


I munnen känner vi omedelbart en kompott av röda bär: hallon, smultron, fullmogna röda vinbär, men de röda bären får ganska omgående sällskap av lite mörkare bär.
Här finns såväl örter som mineraler. En frisk och snäll syra skänker friskhet åt vinet. Alldeles mjuka och lena tanniner.
Det hela avslutas med en riktigt lång eftersmak, där lite sötma från torkade fikon dyker upp. Så gott. Så läckert.

Flaskan är inköpt hos Cibi e Vini i Köpenhamn för 115 DKK.
Ett riktigt fynd!

Betyg 4Inga kommentarer:

Skicka en kommentar