lördag 26 oktober 2013

Veckans amarone

Amarone har en speciell plats hos Vintankar. När det vankas fotboll på TV, då går vi ofta ner i vår källare och plockar upp en flaska. Under rubriken veckans amarone dyker det sedan upp ett blogginlägg. Denna veckan utgör inget undantag. CL-matcher på tisdag och onsdag. Två kvällar, en flaska amarone och Vintankarparet fick en förnöjsam mitt-i-veckan upplevelse. Det fotbollen inte presterar det gör amaronen!

2004 Masi Riserva Costasera
För dryga veckan sedan avnjöt vi årgång 2005. Vi skrev om det här. Vi konstaterade då att vi skrivit såväl om 2003 som om 2005, men inte om 2004. Vi har helt enkelt inte korkat upp någon 2004. Det fick vi råda bot på, så veckans amarone fick bli 04:an.

Doftmässigt skiljer sig inte 04:an så mycket från vare sig 03:an eller 05:an. Vi möts av en stor välkomnande doft av mörka körsbär, torkad frukt, lite russin och fina örter.


Det första smakintrycket är att russinen tar en betydligt större plats än vad de gjort i de andra årgångarna. Ju längre tid vinet får i glaset desto mer tonas russinsmaken ner och annan torkad frukt ges större utrymme. De söta mörka körsbären lämnar tydliga avtryck i gommen. Likaså de finmalda örterna. Syran är frisk. Tanninerna tydliga, men hyfsat  avrundade. Eftersmaken är riktigt lång och här tillkommer mörk choklad med den karaktäristiska lilla bitterheten. Det här är gott. Riktigt gott.

Betyg 4+

Vi har en flaska vardera av 04:an och 05:an i vår källare samt några 06:or och 07:or. De två senaste årgångarna har vi inte smakat. Det börjar nog bli dags för en 06:a till en lämplig CL-match. Kanske en vertikal till jul.
1 nov släpps 2008:an på "Bolaget". I dec släpper MASI sina prestigeamaroneviner av årgång 2007 dvs Campologo di Torbe och Mazzano.
Ytterligare en MASI nyhet är att det 1 nov släpps några flaskor Costasera Riserva av årgång 1998. Det speciella med den här flaskan är att etiketten är ett konstverk av Ernst Billgren. Priset ligger på 500 kr per flaska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar