lördag 28 september 2013

Serras del Priorat

Priorat är ett litet bergigt område i Katalonien, några mil sydväst om Barcelona. Den dominerande druvan är Garnacha dvs Grenache. Du som vill veta lite mer om Priorat kan läs den här artikeln.
Vi drack det här vinet för drygt två år sedan. Vad vi tyckte då kan du läsa här.

2008 Serras Del Priorat.
Producent är Clos Figueras. Lite om producenten hittar du här. Detta vin är pruducentens tredje vin.
Vinet är gjort på 65% Garnacha, 20% Mazuela och 15% Cabernet Sauvignon. 
Vinet jäser i 2500 liter stora betongtankar som är temperaturkontrollerade. Efter två veckors ”maceration” flyttas vinet till 500 liter stora franska ekfat där det sedan lagras i ca sju månader.


Vi följer vinet under tre dagar. Vinet är gott under hela den här resan, men framför allt är det den tredje dagen, som vinet  släpper loss ordentligt.
Det doftar av mörka bär i form av björnbär, mörka körsbär, blåa plommon och blåbär. Lite örter, en del kryddor och kaffe kan vi framför allt notera dag tre.
Smaken är rund och mjuk. Samma mörka frukt i smaken som i doften. Örter, kryddor, kakao och lite espresso finns i mellanpartiet. Eftersmaken är lite längre än medel. Bra syra. Snälla men ändå påtagliga tanniner. Vi gillar verkligen detta vinet.

Vi noterar att vi har inte så många Prioratviner i källaren. Detta måste åtgärdas. Idag är det årgång 2011 som säljs hos SB. Den kostar 189 kr.


Betyg 4-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar