fredag 6 september 2013

Scotto

Zinfandel hör numera inte till vanligheterna i Vintankarhemmet. Vännen LM mejlade i våras och frågade om vi var intresserade av någon flaska i den förpackning om 12 flaskor som han skulle inhandla. Vi bestämde oss för att en flaska kan vi väl prova.

2009 Scotto Family Wines Old Vine Zinfandel 

Familjen Scotto har sina rötter i Italien. I slutet av 1800-talet kom Salvatore Scotto till Kalifornien, men det dröjde till 1963 innan familjen köpte sin första egna vingård. Den är belägen i Lodi några mil söder om Sacramento. Seglet på etiketten är en hyllning till föregående generationers sjömän som funnits i släkten.
Vinet har en sammansättning av 95% Zinfandel och 5% Syrah.
Scotto Old Zinfandel kommer från 50-åriga vinrankor och växer i en sandig jordmån. Druvorna som växer i dalen skördas sent i oktober och druvorna som växer på bergsluttningarna skördas tidigt i november. Frukten från de olika vingårdslägena vinifieras separat. Vinet som kommer från dalen lagras i ståltankar för att behålla den generösa fruktigheten medan vinet från bergssluttningarna lagras på fransk ek under 18 månader. Därefter blandas vinet och buteljeras.
Källa: Tryffelsvinets hemsida
Det doftar av mörka körsbär och lite örter, men i en alldeles pepprig stil. Svartpeppar!. Ett litet sött inspel med aningens vanilj finns någonstans i bakgrunden. Inte så oävet.
I munnen kommer först en stöt av mörka körsbär, som ganska omgående följs av mogna blåa plommon. Efter en stund dyker en hel del örter upp. Visst finns det en del syra, men jag kunde önskat mig mer. Det finns en tendens till att frukten blir syltig och lite kokt. Tanninerna är avrundade och lite inställsamma. Eftersmaken är medellång och där blandas frukten med örter, lite svartpeppar, choklad och vanilj. Faten blir väldigt påtagliga.
Vi imponeras inte och känner oss nöjda med att det bara blev en flaska för vår del. Med detta sagt så vill jag också påpeka att det är våra smakpreferenser som styr för det är inget direkt fel på vinet. Vi hade nog varit betydligt mer positiva för si så där 15 år sedan. För den Zinfandelfrälste kan det vara värt att prova. Problemet är ju att det bara säljs som kolli dvs 12 flaskor, vilket gör att vinet mest är avsett för den redan frälste. (Vår slutsats).


Vinet är köpt på SB för 99 kr flaskan, men du måste köpa 12 flaskor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar