onsdag 11 september 2013

Två viner från Bordeaux

Det är inte så ofta som Vintankar dricker viner från Bordeaux, men visst blir det några flaskor per år. Det slutar nästan alltid med en axelryckning: Jaha, det här var väl OK, men inget vi springer benen av oss efter.
Ungefär så blev reaktionen även denna gång.


2009 Chateau La Rose-Pourret
Vi befinner oss i hjärtat av Saint Emilion, bara ett par hundra meter från klocktornet i St Emilion. Här har familjen Warion i över hundra år ägt en liten vingård på ca 8 ha.
Druvblandningen i det här vinet är 80% Merlot och 20% Cabernet Franc. Vinstockarna har en ålder på dryga 40 år.
Efter cirka fyra veckors jäsning och macererering drar man över vinet på fat, där det sen får stanna i 14 – 18 månader. Tiden på fat varierar mellan druvsorterna. Man använder 50 % nya fat och 50 % som har använts en gång.
Doften är rätt så diskret, men vi känner lite svarta vinbär, blåa plommon och mörka körsbär. Aningens björnbär kan vi ana oss till. Återhållsam får bli slutomdömet av doften.
Smaken är lite småknuten och här kan man ana sig till att det finns en underliggande potential som inte lyckas ta sig fram idag. Vi kan trots allt känna en del frukt: mogna mörka körsbär, svarta vinbär och en del plommon (mörka). Här finns en liten dovare ton också, som vi förknippar med lite nykomposterad jord och begynnande förmultning av höstlöv. En hel del ek ligger där och pyser och är ännu inte fullt ut integrerad med frukten. Tanninerna som finns är redan nu hyggligt mjuka. Vinet är naturligtvis klart drickbart idag, men vi har känslan att det finns rätt mycket som kan blomma ut med några års lagring. Ja, egentligen tror vi att det kan bli riktigt bra med tiden. Vi väntar två år på att korka upp nästa flaska.
Betyg 4-
 Vinet är köpt av Franska Vinlistan. En sexpack gick lös på 1 794kr.


2005 Chateau de Seguin Cuvée Prestige
Chateau de Seguin är beläget i området Entre-Deux-Mers.
Druvblandningen är 50% Merlot, 40% Cabernet Sauvignon och 10% Cabernet Franc. Efter jäsning på rostfria ståltankar får vinet mogna på nya franska ekfat i 12 månader.
Inte heller här är det en stor doft, men tydlig är den. De svarta vinbären dominerar och kompletteras med lite körsbär, örter och en del vanilj.Smaken går i samma riktning, framförallt de svarta vinbären och örterna. Tanninerna är väldigt avrundade och snälla, på gränsen till mesiga. Eftersmaken är medellång med choklad, vanilj och lite toner av kaffe. Vinet verkar ha passerat sin topp. Inte så mycket, men ändå så  pass att vi rekommenderar att dricka upp dom inom ett år. Det här var vår sista flaska.

Betyg 3
Nu är det årgång 2011 som finns på Bolaget och till priset 129 kr.
Druvsammansätningen har också ändrats något.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar