torsdag 26 september 2013

Sauvignon Blanc från Nya Zeeland

I  lördags bjöd brorsonen på fiskmiddag. Vi plockade med oss en Craggy Range och brorsonen tog fram en Hunter´s. Vi ställde två viner från Nya Zeeland och gjorda på druvan Sauvignon Blanc mot varandra.

2008 Sauvignon Blanc, Craggy Range
Druvorna till detta vin kommer från vingården Te Muna Road, som ligger i Martinborugh, på Nordöns sydligaste del. Te muna Road omfattar 90 ha och planterades 1989.
Vinet har jäst på ståltankar och äldre barriquer. Det har legat tre månader på äldre barriquer innan det tappats på flaska.

Här doftar det Sauvignon Blanc lång väg. Och det på ett friskt och trevligt sätt. Vi känner svartavinbärsblad, lite nässlor, aningens fläder samt en del gröna äpplen och citrus. Ett litet stick av jasmin anar vi oss till.
Smaken är torr och frisk. Här finns citrus och mineraler. Gott om krusbär, nässlor, mogna nektariner och kiwi. Syran är frisk och mycket behaglig. En medellång eftersmak, där vi känner svartavinbärsblad, lite passionsfrukt och mer mineraler (lite kritiga). Gott!
Det här är en sauvignon blancvin som vi verkligen gillar
Jag har en anteckning om att vi köpte det här vinet 2010 för 238 kr. På SB finns idag årgång 2011 för 169 kr. Vi får fylla på förrådet!
Betyg 4


2012 Sauvignon Blanc, Hunter´s
Druvorna kommer från Wairau Valley i Marlboroughs norra del.
Vi befinner oss långt norrut på Sydön.
Vinet har jäst och lagrats en kort tid på ståltankar.
Ett litet enklare vin men inte alls dumt. I doften hittar vi de typiska sauvignon blanc dragen av nässlor, krusbär, fläder och lite citrus.
Smaken domineras av mogna krusbär, citrus, nässlor och fläder. En frisk syra men ändå ganska snäll. Här finns också en blandning av äpplen och päron. Lite mineraler, men inte alls på samma sätt som hos Craggy Range. Eftersmaken är medellång och där tillkommer lite exotiska frukter.
Ett stabilt och hyggligt vin, som finns i SB:s ordinarie sortiment för 99 kr.

Betyg 3+

Craggy Range är elegantare, lite mer komplext och mer tryck i grejerna. Utan tvekan föredrar jag  CR, men den är dyrare ca 70 kronor. Visst är det värt det högre priset. Vill du hålla dig till vin runt hundringen så är Hunter´s ett fullgott alternativ.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar