torsdag 12 september 2013

Le Serre Nuove Dell Ornellaia

I gårdagens inlägg framgick att Vintankar inte riktigt har fallit för viner från Bordeaux. Det märkliga är att när vi dricker så kallade Bordeauxblandningar, framförallt från Toscana, så är vi ofta betydligt mer positiva. Det var precis vad som hände häromkvällen.

2009 Le Serre Nuove Dell Ornellaia
Det är snart två år sedan vi drack det här vinet och redan då var vi imponerade. Det kan du läsa om här.
Detta är den prestigefyllda producenten Tenuta dell´Ornellaias andra vin.
Druvblandningen är 54% merlot, 31% cabernet sauvignon, 10% petit verdot och 5% cabernet franc.

Vi möts av en doft, där mörka körsbär, svarta vinbär och björnbär utgör stommen. En del örter finns med i bilden, aningens kaffe och lite fat kompletterar doftintrycken. Visst är doften trevlig, men det här vinets stora förtjänster ligger i smaken. 


En viss stramhet finns här, men mindre än för två år sedan. Mörk frukt är det som är mest påtagligt bland smakerna. Mörka körsbär, blåa plommon och en lite försiktig svartvinbärs ton. Syran är fortfarande frisk. Tanninerna ger ett gott bett, men visst kan vi känna att de börjats runda av. Inte så mycket, men avrundningen är på börjad. Eftersmaken är lång och där får den mörka frukten samsas med finmalda örter, lite cederträ och lite fat. Faten dominerar inte på något sätt utan utgör ett gott komplement. Vinet är fortfarande ungt, men har utvecklats i en riktning som vi både önskat och hoppats på. Det här är helt enkelt görgott, men det lovar mer.

Betyg 4++

Jag betalade 395 kr på SB, då vi köpte vinet för två år sedan. På bolaget finns såväl årgång 2009 som 2010 tillgängliga. Priset är 439 kr resp 395 kr.
Mycket pengar för en flaska vin, men detta är ett extremt gott vin, så vi har så klart försett med båda årgångarna.

1 kommentar:

  1. Härligt att höra, hade just denna flaska i handen igår och funderade när det kan vara dags att testa igen. Får nog vänta lite till som det låter.

    /David

    SvaraRadera