söndag 29 september 2013

Tinta Barocca från Allesverloren

Det här är ett vin, som Vintankar en gång i tiden hade som mitt-i-veckan-vin. Tiden har gått och smakpreferenserna har vandrat iväg. Idag blir det inte så ofta som vi drar korken ur en Allesverloren. Kvar i källaren finns ett par flaskor från lite olika årgångar. Vi gör ett återbesök för att se hur 07:an uppträder. Vad vi tyckte om 02:an för två år sedan kan du hitta här.

2007 Tinta Barocca, Allesverloren
Vi befinner oss i Sydafrika i området Swartland, närmare bestämt i Riebeek Valley.
Det här vinet är till 100% gjort på den portugisiska druvan Tinta Barocca.
Druvorna har först jästs i öppna cementkar vid ca 25 graders temperatur mellan fem till sju dagar. Efter malolaktisk jäsning har vinet lagrats i åtta månader i en kombination av, 10 procent nya-, 40 procent två- och tre år gamla franska ekfat. Det resterande vinet, 50 procent, mognadslagrades i rostfria ståltankar med franska ekstavar

Det doftar av mörka bär, kryddor, lite fat och en ytterst liten rökighet. Vi gillar det som når våra luktorgan.
I munnen får vi ett vin packat med mörk frukt, främst är det körsbär, blåa plommon och björnbär. Här finns också rejält med kryddor/örter och en del kakao och kaffe. Ekfaten känns, men vi upplever inte dessa som påfrestande. Mjuka nästan mesiga tanniner känner vi, liksom en liten trevlig syra. I den medellånga eftersmaken dyker det upp lite lakrits med en liten, liten rökighet.
Ett snällt, mjukt och lite inställsamt vin. Visst är det lite publikfriande och vi förstår varför vi en gång i tiden föll för det här vinet och då förstår vi också varför det blivit en favorit hos så många svenskar.
Våra smakpreferenser har förändrats och så många fler inköp lär vi nog inte göra. En vertikal på de återstående flaskorna i vår källare ska vi nog försöka få till under hösten.

Idag kostar viner 120 kr på "Bolaget" och det är årgång 2010 som gäller.

Betyg 3+


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar