söndag 8 september 2013

Amarone från Valentina Cubi

Fredagens VM-kvalmatch var tvungen att matchas av en amarone. Den här kvällen fick det bli vår sista flaska från producenten Valentina Cubi. Det visade sig vara en perfekt matchning, det vill säga två segrare samma kväll.

2004 Amarone della Valpolicella, Morar
Producent är Valentina Cubi. Vi har ett speciellt förhållande till Valentina Cubi. Första gången vi besökte dom i slutet på april 2008 fick vi prova deras 1997:a. Detta var deras första årgång och vi blev alldeles hänförda. Fram till dess det bästa amaronevinet vi druckit. Vi skrev om vår sista 97:a här. De senare årgångarna har varit bra men aldrig nått upp till 1997:ans nivå. Vi skrev om årgång 2001 här, 2003 här och 2004 här.
Azienda Agricola Valentina Cubi ägs sedan 1970 av Valentina Cubi. Vingården rymmer 15 hektar, varav 13 är vinfält och två hektar rymmer gården, botansk trädgård och olivträdsodling, och skogsmark. Valentinas enolog och man är Giancarlo Vason (som tidigare arbetat som enolog för Quintarelli). Första årgången av deras Amarone producerades så sent som 1997, men det var först 2003 som Valentina Cubi började sälja sina viner till vinmarknaden. 
Vingården ligger runt byarna Fumane och San Pietro in Cariano.
Vinet är gjort på 70 % Corvina, 25% Corvinone och 5 % Rondinella. Mer information hittar du här.


Det kommer en stor och mäktig amaronedoft från våra glas. Söta mörka körsbär och torkad frukt är de främsta dofterna. Inte så mycket russin mer av fikon. En svag ton av mörk choklad, örter och mer mörk frukt ligger i bakgrunden och skjuter fram sina doftstötar då och då.
Smaken går till en början i samma riktning d v s torkad frukt (plommon och fikon), söta mörka körsbär och lite örter är det som dominerar. Detta är ett kraftfullt vin där elegans och struktur paras med kraften på ett stilfullt sätt. Det finns en behaglig syra som gör att det också finns en friskhet bakom kraften. Efterhand tillkommer mer smaker som mörk choklad, kaffe, björnbär och krossade körsbärskärnor. Eftersmaken är lång och utdragen och med den där lilla bittra tonen som på ett elegant sätt uttrycker amaronevinets storhet.
Visst känns det att detta är alkoholstarkt, men inte på något störande sätt. Alkoholen är också mer integrerad i frukten än vad vi minns att den var vid förra flaskan.

Betyg 4+

Vi betalade 38 euro när vi besökte Valentina Cubi i september 2009.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar