tisdag 10 september 2013

Trentino Nosiola vs Ricossa Gavi
Vi hade de goda vännerna S och M på middag på lördagskvällen. Vi började med ett par havskräftor som förrätt och fortsatte sedan med rullader på bergtunga som vi gratinerat i ugnen tillsammans med lite räkor och en vitvinssås.
Vi drack till detta två vita italienska viner från norra Italien.

2011 Trentino Nosiola , Istituto Agrario San Michele AllAdige.
Vi skrev om det här vinet i vintras och du kan läsa om det här.
Intrycken från då är i stort identiska med dagens, varför vi kort sammanfattar det så här.
Det doftar av gula äpplen, lite citrus och en del örter.  Smaken är frisk och domineras av citrus, äpplen och örter/kryddor. Bra syra, fin balans och med en eftersmak där hasselnötter dyker upp. 

Betyg 3+

Vi köpte det här i vintras när Carlo Merolli fortfarande levererade viner till Sverige. Vi betalade då 94 MUK d v s SEK=NOK=DKK

Det andra vinet är ett varuprov som förmedlats av Pretto PR för Mondo Wine AB.

2012 Ricossa Antica Casa, Gavi
Producent är: MGM Mondo del Vino. Bolaget startades 1991 och tillverkar 25 millioner flaskor och 4.5 millioner 3 liters bag-in-box. Dom förfogar över vingårdar från Piemonte i norr till Sicilien i söder. De exporterar sina viner till mer än 40 länder.
Gavi är ett gammalt  vinområde i sydöstra Piemonte. Vinframställning från Gavi finns omnämnt från 970-talet. Vinet är till 100% gjort på druvan Cortese. En druva som är helt ny för oss. 
Druvorna avstjälkades och pressades försiktigt. Därefter startades jäsning i tio dagar på ståltankar vid en temperatur av  16°C.


Vi möts av en ungdomlig och frisk doft, där gröna äpplen, citrus och mineraler utgör de främsta doftintrycken. Det finns också lite meloner och nektariner med en svag örtig ton.
Smaken är torr och frisk med tydliga inslag av citrus, gröna äpplen, kiwi och en del örter/kryddor, men det finns också ett lite lenare inslag i form av vita blommor, melon och päron. 
Vi låter vinet få någon timma i kylen innan vi häller upp. Jag uppskattar att tempen är runt tio grader då vi häller upp det. När vinet fått en rejäl stund i glasen så smyger det sig fram en liten bitter ton av grapefrukt.

Det här är ett enkelt vin för vardagligt bruk. Vi tycker det gjorde sig riktigt hyggligt till våra kräftor. Det funkade också utmärkt till fisken. Vi tycker det var spännande att prova druvan Cortese, som vi tycker uppvisade en del kvaliteter. Producenten anger att vinet tål en del lagring, vilket väcker vår nyfikenhet. Vi kommer därför att inköpa en flaska och låta den ligga i två till tre år för att se vad som händer.

Betyg 3

Vinet släpptes nu i september och kostar på Bolaget 76 kr.

Det är ofrånkomligt att när två viner serveras, så görs det en jämförelse. Det finns en viss prisskillnad d v s vin 1 Nosiolan är ca 20 kr dyrare.
Båda vinerna känns ungdomliga, torra och har en stor friskhet. Båda vinerna funkade bra till maten och visst kan vi tänka oss att dricka de här två vinerna igen.
Nosiolan har ett litet större djup, aningens större elegans och en liten nötigare eftersmak. Tonerna av örter är mer "rena" och precisa hos Nosiolan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar