torsdag 17 september 2015

1998 Ch Grave A Pomerol

Visst finns det några inlägg om Bordeauxviner här på bloggen, men dom är inte särskilt många. Vintankar har ofta haft svårt att komma rätt i floden av Bordeauxviner och därmed har vårt intresse varit begränsat. I samband med svägerskans 60-årsdag plockade brodern fram ett Bordeauxvin, som han rankade högt. Det hade dessutom tillbringat några år i hans vinkällare, så visst var vi nyfikna.

Producenten Chateau Grave à Pomerol Trigant de Boisset har sina egendomar på den s k "Högra Stranden" i Bordeaux. På den västra sluttningen av platån Pomerol ligger deras vingårdar. Vinodlingar har förekommit här i flera århundraden. 1971 köpte den nuvarande ägaren, Christian Moueix, egendomen. Den omfattar 8 ha och är planterad med 85% Merlot och 15% Cabernet Franc.

Vinifieringen sker i cement- och ståltankar. Vinet får ligga emellan 18 och 20 månader på ekfat, varav en mycket liten andel nya (2%).

Vi möts av en generös doft, där multna höstlöv, cederträ och lite stall är det första vi noterar. Efter en kort stund kommer en inbjudande doft av mörk frukt: sv vinbär, mörka plommon och lite blåbär. Väl sammansatt och med en viss elegans.

Smaken är mer elegant än kraftig. Tydliga mognadstoner kan vi notera. Här finns fullt av olika nyanser med en viss rondör. I gommen återkommer de mörka bären. Ett mycket tydligt inslag av cassis, men också plommon, körsbär och blåbär. Syran är där, inte så ungdomlig men likväl skänker den vinet den där välbehövliga friskheten. Eftersmaken är lång och här finns mineraler, kaffe, choklad, läder och faktiskt en servil blommighet.
I avslutet dyker det också upp lite sötlakrits.
Tanniner finns här, men dom är ordentligt avrundade och känns alldeles lena.

Det här är gott. Riktigt gott. Ett av de bättre Bordeauxviner som Vintankar druckit.

Betyg 4++

På "Bolaget" är priset 599 kr, men då för årgång 2008. Minns jag rätt så lät brodern meddela att det var ungefär det han betalade för fem/sex år sedan, då han köpte den här flaskan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar