söndag 20 september 2015

2006 Masis Amarone Costasera

CL-fotbollens gruppspel drog igång under den gångna veckan. Ni som följer JC Vintankar vet att då dricks det amarone. Inget undantag det här året heller. Ritualen är densamma. Vi öppnar en flaska på tisdag em. Häller upp i våra Orrefors Difference Primeur-glas. Det blir knappa 20 cl d v s halva flaskan. På med korken och så upprepas det hela inför onsdagsmatchen
Det upphällda vinet får stå i glasen i ett par timmar tills dess matchen börjar 20.45.

En amarone som på något vis blivit ett benchmark mot alla andra amarone.. Det är också en av de mest sålda, därtill tål den, ja t o m utvecklas med stil, en lång lagring. Vi talar om Masis billigaste variant d v s Costasera.
Vi har druckit och skrivet om Costaseran tidigare. Klickar du på årtalet kan du se vad vi skrivit.
1998 (Contemporary Art)200120052006 och 2010.

Druvblandningen är 70% corvina, 25% rondinella och 5% molinara. Druvorna skördas i slutet av september och i början av oktober för att sen torkas fram till mitten av januari. Vinet lagras sen i stora fat av slovensk ek och på barriquer av fransk ek. Efter tre år buteljeras vinet och efter ytterligare 3 månader skickas det ut i världen.

Doften domineras av körsbär, torkad frukt och lite örter. En liten ton av läder och kakao tycker vi oss skönja.

I munnen får vi en amarone med begynnande mognads toner. Här finns eleganta mörka körsbär och blåa plommon, en liten örtsamling och torkad frukt (mer fikon/dadlar än russin). Syran skänker fortfarande vitalitet åt vinet. Tanninerna har blivit alldeles sammetslena, men ger den där känslan av trevligt motstånd.
Eftersmaken är lång. De söta, mörka körsbären återkommer med ännu mer torkad frukt, lite mer russin nu. Kaffe och sötlakrits hittar vi lite spår av. En liten "amaronebitterhet" som för våra tankar till riktigt mörk choklad känner vi i avslutet.

Det här var vår fjärde flaska. Den utveckling som vi hoppats på sedan vi drack den första flaskan av den här årgången har skett. Den har djupnat, blivit lite mer komplex och alkoholen helt infångad av frukten. Jag vet ju från provningen i Stockholm i mars förra året att alla Masis viner växer med åren.

Betyg 4

På "Bolaget" är det 2010:an som säljs. Priset på den är 289 kr. Det är till den här nivån man måste upp till för att får en amarone med kvalitet. Den är absolut köpvärd.
Vill du smaka en amarone med lite ålder, så finns årgång 1998 för 525 kr.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar