söndag 6 september 2015

L´Esprit 2008 från Pierre Peters

Svägerskan fyllde 60 år, så till gårdagens festligheter plockade jag fram en champagne som imponerade på mig i våras. I april hade Champagnebaren Forssén&Öberg i Göteborg besök av Rodolphe Peters från champagneproducenten Pierre Peters. Det resulterade i ett blogginlägg som du kan läsa om här.
Du som vill veta lite mer om producenten kan kolla presentationen som Elvis gjort på sin blogg Champagne och mat.
En av deras champagner som imponerade på mig var L´Esprit. Då var det årgång 2009 vi testade, men årgång 2008 anses ju som en av de bästa årgångarna de senaste decenniet i champagne, så när det var den som var tillgänglig på Systembolaget så fick det bli ett köp av några flaskor.

Pierre Peters har sitt ursprung i Le Mesnil sur Oger, men har också vingårdar i Oger, Avize och Cramant. Alla druvor till deras champagner kommer från gårdar som dom själva äger. Sex olika sorters champagner producerar dom och fyra av dom är för närvarande tillgängliga hos Systembolaget. 

Bortsett från roséchampagnen så görs samtliga deras cuvéer på endast chardonnaydruvan. All jäsning sker på ståltankar.

Vår champagne ikväll L´Esprit är slutsåld hos "Bolaget". Den görs på druvor som kommer från fyra speciella vingårdar i Le Mesnil, Oger, Avize och Cramant.

Den är ung och den kommer att utvecklas ytterligare, men fasligt god redan nu. Det kommer bli svårt att hålla tassarna borta från den här.

Doften levererar citrus, gula äpplen och mineraler.

I munnen får vi en ung, torr och frisk dryck med en viss krispighet.
Omedelbart känner vi gula äpplen och citrus (lime och mandarin). Inslaget av mineraler är stort. Lite mariekex finns det också. Eftersmaken är lång och med en god komplexitet. Här tillkommer grapefrukt, nötter, lite nougat och liten nätt kryddighet.

En riktigt bra champagne. Håll ögonen öppna efter 09:an när den dyker upp på "Bolaget"!!

Vår flaska är inhandlad på Systembolaget för 459 kr, dessvärre är den nu slutsåld.

Betyg 5-

3 kommentarer:

 1. Svar
  1. Menar du flaskor, så var det 5

   Radera
  2. Ibland tar det en stund innan poletten trillar ner. Du menar så klart Betyg. Inlägget har redigerats så att betyg nu framgår 5-

   Radera