torsdag 3 september 2015

2010 Brunello di Montalcino, Tenuta La Fuga

Årgång 2010 för Brunello di Montalcino har det skrivits en del positivt om. Vi har så här långt endast testat en 2010:a och viss var den lovande. Du kan läsa vad vi skrev om Fattoria dei Barbi här.
Nu ger vi oss på Tenuta La Fuga. Producent är Folonari

Familjen Folonari har gjort vin sedan slutet av 1700-talet. Sedan 1825 har man tagit till sin uppgift att under namnet “Fratelli Folonari” (bröderna Folonari), utveckla, producera och sälja de bästa italienska vinerna över hela världen. 1912 köpte Italo Folonari – farfar till nuvarande ägaren Ambrogio Folonari – och hans bror Francesco företaget Ruffino i Toscana, som blev världsberömt för sina Chiantiviner i de karaktäristiska bastflaskorna. Den ekonomiska tillväxten och förbättringen av livsvillkoren i Italien efter andra världskriget påverkade även vinnäringen. Familjen Folonari, och då främst Ambrogio, var bland de första att se möjligheterna för viner av hög kvalitet och bidrog till en ny våg av italienska kvalitetsviner.
I slutet av 60-talet sålde familjen “Fratelli Folonari”, som mest sålde enklare bordsviner, för att helt fokusera på kvalitetsviner från egna vingårdar. Den första egendomen man köpte var den berömda gården Nozzole nära byn Greve in Chianti i hjärtat av distriktet Chianti Classico. Sedan dess har man fortsatt att köpa egendomar runt om i Toscana i syfte att producera de allra bästa vinerna.
Källa Ward Wines


Det här vinet kommer från egendomen La Fuga, som är belägen sydost om staden Montalcino. Gården ligger på en höjd av 400 m över havet. Den ägs av systrarna Fabia Cornaro dell´Acqua och Giovanna Cornaro Folonari, den senare är hustru till Ambrogio. All vinskötsel sker genom A och G Folinari Tenute.
Druvan är Sangiovese.
Vinet har fått jäsa på ståltankar, därefter har det fått ligga på Slavonska ekfat (30-40 hl) i ca tre år.. Slutligen 12 månader på flaska innan det är moget för marknaden.

I doften hittar vi lite ljusare körsbär, en del örter, aningens jord och skör blommighet (viol/ros). Ingen stor omvälvande doft utan mer åt det försiktiga hållet. Trevlig och inbjudande skulle man också kunna säga.

Vi tar en första klunk. Trevligt, lättsamt och det känns redan nu hyggligt tillgängligt. I gommen är det körsbären som dominerar tillsammans med lite örter, mörka plommon samt lite ljusare, syrliga röda bär. Tanninerna finns där och interagerar med frukten på ett behagfullt sätt. Syran känns lite ungdomlig med bra friskhet.
I eftersmaken kommer lakrits, choklad och inslag från fatlagringen fram. Dessa är tydliga, men inget som vi störs av. Frukten och örterna finns där och tar väl hand om fatinslaget

Betyg 4

Priset på Systembolaget är 284 kr. Det verkar finnas rätt så gott om flaskor kvar runt om i landet.


Det här är vår andra Brunello i version 2010 på kort tid. Den första skrev jag om här. Båda har fått betyget 4 och det skiljer endast en femkrona i pris. Jag håller nog "Barbi" aningens före "La Fuga".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar