Det senaste besöket har jag skrivit om här.
Il Fornetto är deras prestigeamarone. Det var 2007:an vi testade där nere och det var 2007:an vi fick med oss hem.
Druvorna, 75% Corvina och 25% Corvinone, kommer från vingården "Il Fornetto" i närheten av staden Negrar.
Druvorna får torka i 140 dagar. Vinet har fått ligga i 36 månader på nya barriquer av fransk ek.
Vi drack den här till några hårdostar. Vi hade låtit den få fyra timmar på karaff innan vi hällde upp en liten skvätt i glasen.
Den första lilla sippen känns lite sluten och faktiskt lite sträv, men efter en stund i glasen bjuder den upp och då blir det åka av.
Den här är ung och behöver tid på sig. Visst tusan är den bra idag, men den lovar ännu mer för framtiden.
I doften hittar vi körsbär, lite torkad frukt, vanilj, örter och kakao.
I munnen känns det att vi har att göra med ett ytterst komplext och elegant vin. Mörka körsbär, björnbär, plommon, en del torkad frukt och lite örter. Syran skänker både friskhet och elegans. Alerta tanniner som i dagsläget bjuder på ett trevligt motstånd. Riktigt lång eftersmak med mörk choklad, lakrits och torkad frukt.
Det här vinet har bara börjat sin resa och har en lång och lovande framtid. Ordentligt med luftning, så är det fullt njutbart idag, men våra återstående flaskor ska få ligga ett par år i källaren innan vi tar fram dom.
Betyg 4++
Monte Santoccio Amarone 2010.
Mitt besök med Club Amarone kan du läsa om här.
Den här amaronen är just nu så in i bänken bra. Senast jag skrev om den var för drygt tre veckor sedan. Du kan läsa mitt omdöme här.
Just den här flaskan och just den här kvällen med fyra timmars luftning är känslan att vinet håller på och lyfter sig ytterligare en nivå. Vi lägger till ett plustecken på betyget gentemot vår senaste bedömning.
Betyg 4++
Monte Santoccio Ripasso 2011 är ett riktigt bra Ripassovin.
Druvmixen är Corvina 40%, Corvinone 30% Rondinella 20% och Molinara 10%.
Det här är en Ripasso som står på egna ben och försöker inte var en amarone-light.
Jag skrev ett omdöme för snart två månader sedan och det jag skrev då gäller så klart idag också. Du kan läsa det här.
En mycket användbar Ripasso tack vare den bra syran och att det finns lite tanniner som inte är helt utslätade.
Till vår kycklinggryta fungerade den alldeles strålande!
Betyg 4
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar