tisdag 1 september 2015

2 Champagner. Gosset Grand Rosé vs Bruno Paillard Première Cuvée

Hustrun fyllde år. Lite släkt var på besök. Vi startade kvällen med två champagner.

Först ut var Gosset Grand Rosé. Kanske den roséchampagne jag håller främst. 2011 började jag ett projekt (inspirerad av Punkarn) att köpa några Gosset Grand Rosé. Tre av flaskorna lade jag undan för framtiden. Året därpå inhandlades några flaskor varav tre återigen lades undan för framtiden. Så har det gjorts även de följande åren. Den här kvällen är det en flaska inköpt 2012 som vi öppnar.
Du som vill veta lite mer om Gosset kan göra det här.
Blenden är Chardonnay 58%, Pinot Noir 35% och 7% rött vin på druvan Pinot Noir. Minns jag rätt så är det alltid tre årgångar som blandas.

Färgen har en vacker ljus laxrosa ton.
Till en början känns doften rätt så diskret. Det kan bero på att den är lite för kall med en gång. Det behövs inte så lång tid innan vi känner en ljuvlig, frisk doft av ljusröda bär (smultron, jordgubbar), en lätt brödig ton, röda äpplen och aningens snäckskal. Det är dock de röda bären, främst jordgubbar, som står i centrum.
I munnen får vi en härligt frisk och torr champagne. De tre åren den legat i vår källare har gjort att den nu känns lite rundare och mer krämig än vad de nyköpta brukat göra.
Här finns röda bär: smultron, hallon, jordgubbar samt ett litet inslag av röda vinbär. En fin smak av röda äpplen (Cox Orange), lite mariekex och ett friskt avslut med blodgrape.
Eftersmaken är lång och där blandas blodgrapen med en del sommarfrukter som persika.

Återigen imponeras av den här fantastiskt goda roséchampagnen.
Betyg 5-

Vår flaska köptes 2012 för 459 kr. Idag är priset på Systembolaget 501 kr.Bruno Paillard Première Cuvée är gjord på 33% Chardonnay, 45% Pinot Noir och 22% Pinot Meunier. Det har gått drygt ett år sedan vi senast drack en flaska med samma degorgeringsdatum. Visst har det hänt en del. Inte jättemycket, men några steg i rätt riktning dvs den bjuder nu upp lite mer och bjussar något mer på sig själv.

Doften är fortfarande lite försiktig även om citrusen och de röd/gula äpplena är något tydligare idag än förra gången. Mandlar, rostat bröd och några snäckskal cirkulerar i bakgrunden.
En bra champagne utan att för den skull tillhöra toppskiktet. Den är torr med en bra friskhet tack vare en alert syra. Vi hittar citrus, syrliga röda äpplen, rostat bröd och mineraler. Eftersmaken är medellång och där dyker det upp inslag av både blodapelsin och blodgrape,
Hyfsat tillgänglig idag och visst är smakerna tydligare och mer generösa idag än för ett år sedan.
Betyget blir ändock detsamma.

Betyg 4

Vi betalade 345 kr då vi köpte den. Den ingår i beställningssortimentet, men är för tillfället anmäld som slutsåld.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar