fredag 4 september 2015

Grand Cru Brut Rosé, Maurice Vesselle

Sommarens sista (?) sommardag infann sig i lördags. Brodern som är nere på en veckas semester plockade fram lite roséchampagne innan vi gick in för att äta.
Producent är Maurice Vesselle, som håller till runt byn Bouzy, men även har vinmarker runt Tours-sur-Marne. Allt är Grand Cru klassat. Nu är det femte generationens vinmakare, bröderna Didier och Thierry Vesselle, som sköter ruljangsen.
Det här är en champagne gjord på 100 % Pinot Noir, som haft skalkontakt i nio timmar. Här tillsätter man alltså inget rött vin, utan färgen kommer från skalkontakten. Ingen malolaktisk jäsning. 

Färgen har en ljusrosa ton med lite brunaktiga stråk.

I doften finns lite typiska PN-toner: röda bär (jordgubbar), örter och mineraler, men också aningens aprikos och honung.

Smaken är frisk och här återkommer de röda bären, fast nu spetsade med lite citrus. Gott om mineraler. Bra syra och en fin liten mousse. Hyggligt lång eftersmak med en angenäm blodgrape i avslutet.

Det här är inte någon av roségiganterna, men det ska ändå sägas att det är en trevlig roséchampagne, därtill lättdrucken.

Betyg 4

Den finns inte på SB. Brodern har köpt den av Vinupplevelser, där den kostade 349 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar