tisdag 22 september 2015

Göteborgs Vinfestival. Del 1 Ungerska viner.

I söndags var det åter dags för Göteborgs Vinfestival. Den första ägde rum i våras i Feskekörkan.
Höstens evenemang gick av stapel på Clarion Hotel Post

Räknade jag rätt så var det 12 importörer som visade upp sina viner. Runt 100 olika viner att prova. Samarbete runt marknadsföring, logistik mm sker genom Göteborgs Vinhus.
Det fanns ytterligare fem utställare: glas, vinkällarinredning, ost, charkvaror mmEn hel del av vinerna återkom från vårens vinfestival. Jag koncentrerade mig därför på utbudet av champagner och på det som var helt nytt för mig. Dagens avsnitt får därför handla om viner från Centraleuropa som importeras av Wine Waves.

 Mycket Ungerskt. I dessa tider kan jag som gammal proggare, född på det sena 1940-talet, fundera över vilka vinländer jag vill gynna. Ungern känns tveksamt, dock har vi med små odlare att göra. Flera av dom med ekologiska odlingsmetoder.

Först ut var två vita viner från Dobogó. En vingård på 5 ha spridda över de bästa lägena i Tokaj. Geografiskt är vi i det nordöstra hörnet, inte långt från Slovakien och Ukraina. Ekologiska odlingsmetoder använder dom.
Vinet till höger till höger 2013 Tokaji Furmint 2013 är gjort på Furmint 90% och 10% Harslevel. Druvorna kommer från vingårdarna Betsek och Szent Tamás. Spontanjäsning i stora ungerska ekfat och därefter ett års lagring på ekfat.
I doft och smak känner vi citrus, päron och mineraler. I gommen något "smörig".
Helt OK, även om jag inte riktigt går igång på det.
186 kr på "Bolaget" Nr 75987

2013 Betsek Tokaji Furmint är gjord på Furmint till 100%, där druvorna kommer från en vingård, Betsek. Spontanjäsning i stora ungerska ekfat och därefter ett års lagring på ekfat.
Citrusen men framförallt mineralerna tar för sig lite mer. Mogna päron noteras. Bra syra, men även en viss gräddighet.
Den här passar min smak bättre. Tveksamt om jag kommer att köpa.
Pris på "Bolaget" 236 kr Nr 73223

2011 Spiegelberg Somloi.
En liten vingård på 2 ha i västra Ungern. Vinet är gjort på Juhfark, Furmint och Harslevel med ca 1/3 var. Vinet har fått jäsa i 500 l ungerska ekfat i ca 6 månader, därefter får vinet ligga på sin jästfällning i nästan ett år.
Ett väldigt speciellt vin med apelsinskal, ingefära och en tydlig ton av honung, där bakom finns en lätt rökighet, salta mineraler. Ett spännande vin, där i vart fall jag behöver tid för att smälta intrycken. Väl värt att testas på riktigt.
Pris på "Bolaget" är 279 kr Nr 75338

2013 Juhfark. Bott Frigyes
Nu ett vin från södra delen av Slovakien, på gränsen till Ungern. Ett vin gjort på en för mig helt okänd druva Juhfark.
Här finns en ordentlig syra, som andas mer elegans än kraft. I smaken hittar vi gott om mineraler, en del citrus och gröna äpplen. Det här var riktigt gott!!

Det här vinet släpps i nov på "Bolaget" och kommer då att kosta 219 kr. Vi kommer då att vara snabba på beställningsknappen.

Vi avslutade med tre röda viner gjorda på druvan Kékfrankos. I Österrike har den namnet Blaufränkisch.
Alla tre vinerna föll oss väl i smaken och kommer säkert att inhandlas av oss.
Först ut var producenten Péter Wetzer, vars lilla vingård på 3 ha ligger på gränsen till Österrike, runt staden Sopron. Vissa av vinrankorna har en ålder runt 100 år. Odlingen sker efter ekologiska/biodynamiska metoder.
Jag började med 2012 Kékfrancos.  Druvorna kommer från vingårdarna Kohlenberg och Harmler. Medelåldern på vinstockarna är 35 år.
Jäsningen sker spontant under tre månader i öppna ungerska ekfat. Vinet får därefter ligga på sin jästfällning i 18 månader i gamla ungerska ekfat. Vinet är ofiltrerat och varsamt svavlat.
Det här gillar jag. En härlig mörk frukt i en frisk stil. Rent på något vis. Härliga toner av viol. Tydliga tanniner som vet att uppföra sig.

Vin nr 2 var 2012 Spern Steiner även det gjort på druvan Kékfrancos. Druvorna kommer från en av de bästa vingårdarna i regionen d v s den som fått ge namn åt vinet, Spern Steiner. Medelåldern på vinrankorna är här runt 60 år. Jäsning, lagring mm är den samma som för den vanliga Kékfrancos.
Doft och smak är mycket frisk och fräsch. Lite mer elegant i sin stil och med en ljuvlig mörk frukt, lite kryddor och med mjuka, men långt ifrån mesiga tanniner. Även här en lätt blommig ton av violer.
Båda dessa finns på "Bolaget" för 189 kr resp 279 kr med varunr 74170 resp 73578.
Båda dessa viner tilltalade oss, så det blir till att lägga en beställning.

Ytterligare en Kékfrancos, nu från Bott Frigyeres. Även här är friskheten slående. Mogna mörka bär, lite sötare skogsbär, fina kryddor och en lätt blommighet. I avslutet en del mineraler med en lätt sälta. Komplext, elegant och gott.
Detta finns ännu inte på "Bolaget", men ett klart intressant vin.Det är utan tvekan så att Vintankar imponeras av de Ungerska vinerna. Detta är något att hålla ögonen på i framtiden.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar