lördag 5 september 2015

2012 Nebbiolo, Punset

I veckan som gick åkte jag på en liten förkylning. Smaklökarna och doftorganet är klart under pari. Därtill en ihållande hosta, men tack och lov är jag feberfri. Ett glas rött till maten vill man ju under alla omständigheter ha. Det har dessutom säkert en helande effekt.
Den här flaskan inhandlade vi hos Cibi e Vini i Köpenhamn för 139 DKK.
Vi har tidigare skrivit om deras Langhe RossoArneisPrestige BarbarescoChardonnay och deras Barbaresco (basvarianten). Prestigebarbarescon gjorde oss alldeles saliga, medan de andra vinerna har varit gedigna vardagsviner. De är ju de sistnämnda som sätter guld på den grå vardagen.

Vingården ligger på kullarna som blickar ner mot den gamla byn Neive, någon mil nordost om Alba i Piemonte. Vintillverkningen bedrivs efter organisk/biologiska metoder och detta påbörjades redan 1987. Idag är det Marina Marcarino som bär ansvaret.

Druvan är Nebbiolo till 100%. Druvorna kommer från deras yngsta vinrankor. Jäsningen äger rum under två veckor (skalkontakt) och sker i cementtankar.

Ett ungdomligt vin som lever på sin friskhet och unga frukt. Det här vinet är inget för långlagring utan det ska drickas nu eller inom något år.

Doften är tydlig med röda bär, rosor och någon liten örtsamling.
I munnen känns vinet hyggligt stramt, aningens slankt, rent på något vis och med en fin samling röda bär i centrum.
Här finns tanniner som biter, men inte över måttan utan på det där behagfulla sättet, som det ska på ett matvin. En del örter kan vi bocka av, ett visst floralt inslag och med en medellång eftersmak.

Inget stor vin, men den där typen av vin man måste ha hemma för att lyfta vardagsmaten.

Betyg 3+

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar