lördag 26 september 2015

2011 Amarone della Valpolicella, Brigaldara

Ny årgång på den här amaronen, därtill från året 2011. Just den årgången har höjts till skyarna, ännu är det nog lite tidigt att tvärsäkert uttala sig, men de jag smakat från 2011 har onekligen verkat lovande. Brigaldara en producent jag upptäckt på senare år. Förra året var jag på en amaroneprovning på Barrique, där vi fördjupade oss i just Brigaldara. Du kan läsa om detta här.

Om producenten Brigaldara (hämtat från Winemarket Nordics hemsida):
I den lilla byn San Floriano i Maranodalen ligger Brigaldara. Tillsammans med Negrar, Fumane, San Pietro in Cariano och Sant’Ambrogio utgör Marano en av de fem berömda dalarna i Classico-omådet. Brigaldara är en av de tolv familjerna i sammanslutningen “Famiglie dell’Amarone d’Arte” som arbetar för att bevara kvaliteten i amaroneproduktionen i regionen. Redan 1260 omnämns Brigaldara i rullorna och alltsedan 1929 äger familjen Cesari egendomen. Men det var inte förrän 1979 som Brigaldara började producera vin under eget namn. Runt San Floriano växer gårdens druvor på cirka 200 meters höjd. I den vingård som kallas Case Vecie, och som producerar det exklusiva Amaronevinet med samma namn, sträcker sig odlingen upp till 450 meter.
Vinet är gjort på druvorna Corvinone 50%, Corvina 20%, Rondinella 20% samt 10% övrigt. Druvorna torkas runt 90 dagar innan de pressas och jäses. Vinet får sedan ligga till sig i ett år på bariquer och ytterligare två år på 25 hl stora ekfat.

Det här är ett ungt vin, som egentligen behöver ytterligare något år på sig för att riktigt komma till sin rätt. Vi häller upp halva flaska på karaff där det får luftas i tre timmar. Vi sätter på korken och låter flaskan som nu är knappt halvfylld stå i ett svalt utrymme till morgondagen.

Vi möts av en trevlig doft, som inte är fullt utvecklad, men ändå väldigt tydlig. Doften blir allt större ju längre tid vinet får i glasen. Vi kan känna körsbär, torkad frukt, lite örter och vanilj.

I munnen är det ännu tydligare att den här amaronen har en bit att vandra innan den når toppen, med detta sagt så finns det ändå mycket trevliga amaroneattribut som vi tycker står på plussidan: de mörka körsbären, den torkade frukten, den mörka chokladen och örterna. Även syran som ger vinet friskhet och de mjuka närvarande tanninerna sätter vi också upp på pluskontot. Eftersmaken är sedvanligt lång.
Trots att så många smaker finns där, så är de inte fullt utvecklade. Här finns massa nyanser vi anar och som inom något år kommer att förstärka intrycken. Likaså kommer helheten att bli mer elegant.

Alkoholen är hela 17%. Den är inte helt integrerad med frukten, utan bara nästan. Kanske redan inom något halvår kommer den att vara så.

Dag två ger i stort samma intryck som dag ett. Vinet har kanske blivit något rundare, men friskheten består.
Betyg 4

Mina övriga flaskor ska få lite tid i källaren innan jag drar korken ur nästa.

Priset på "Bolaget" är 299 kr, vilket jag tycker är ett bra pris för en sådan här bra "riktig" Amarone.
Köp och lägg undan i två år och du har en väntande vinupplevelse av stora mått framför dig.


1 kommentar:

  1. Hej JC. Har denna sparad sedan ett bra tag tillbaka. Har du haft möjlighet att återtesta denna sedan detta skrevs?

    SvaraRadera