onsdag 16 september 2015

2014 Pouilly Fumé, Jonathan Didier Pabiot

En av de sista kvällarna innan brodern återvände till Västerbotten bjöd han på ett vin jag inte smakat, däremot har jag läst massvis av uppskattande ord på diverse instagramkonton. Av någon mysko anledning har det inte blivit något köp från Vintankars sida, desto roligare att få prova det så här.
Vi har alltså ett vin från appellationen Pouilly Fumé i den övre delen av Loire-dalen. Vi befinner oss i Sauvignon Blanc-druvans förlovade land. På ena sidan hittar vi Pouilly Fumé och på den andra flodsidan Sancerre.
Importören Bristly skriver så här i ett medlems utskick:
Jonathan Pabiot fick 2 hektar vingårdar av sin farfar 2005, som han direkt omvandlade till ekologisk/biodynamisk odling. Han hade innan dess hoppat av önologutbildningen, som han ansåg var undermålig med alltför stort fokus på teori och för lite på praktik, för att åka ner till Languedoc och arbeta hos Domaine Leon Barral i Faugeres. Från dessa 2 hektar (+1 extra hektar som han hyrde) producerade han sitt första vin 2006. Under tiden så lyckades han få sin pappa Didier Pabiot att omvandla sina vingårdar till ekologisk odling. Och 2011 så slog dom ihop de vingårdar som Jonathan fått av sin farfar med de vingårdar som pappa Didier ägde. I dagsläget består gården av 18 hektar certifierat ekologisk vinmark. Jonathan använder sig också av en hel del biodynamiska metoder, de flesta har han lärt sig av Didier Barral på Domaine Leon Barral. 

Det här är nästan så långt man kan komma ifrån de aromatiska Sauvignon Blanc-viner från Nya Världen speciellt doftmässigt.
Vi möts av en mycket försiktigt doft av citrus och mineraler, men bakom ligger små, ja t o m mycket små nyanser av gräs och krusbär. Finstämt, rent och stiligt.

I gommen tar vinet för sig lite mer. Smakerna blir tydligare och ändå finstämda med stor elegans. Vi känner gröna äpplen, citrus och steniga mineraler.
I bakgrunden lite nyslaget hö, krusbär, aningens flintarök och vinbärsblad.
Gott javisst. Somrigt, självklart. Passar också höstens krabbklor som en smäck. Ett vin som låter maten spela huvudrollen och är nöjt med att förstärka densamma.

Betyg 4

På "Bolaget" kostar det 169 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar