fredag 26 februari 2016

2005 Barolo, Serrlunga D´Alba, Fontanafredda.

Det var ett par veckor sedan vi drack den här Barolon. Blogginlägget påbörjades men blev liggandes. Nu är det hög tid att färdigställa det.

Fontanafredda är en av de stora producenterna i Piemonte.
Ägorna ligger i Serralunga d'Alba i regionen Piemonte. Totalt äger man 100 hektar vingårdar.
Vin har man hållit på med sedan andra halvan av 1800-talet.
Vinet är gjort på Nebbiolo till 100%. Druvorna kommer från vinrankor som vuxit på 300-400 m höjd över havet. Jäsningen sker under 15 dagar på cementtankar. Musten får sedan ligga ytterligare 15 dagar med skalkontakt innan det tappas över på barriquer av fransk ek, där får det ligga i ca ett år. Vinet tappas därefter över på lite mindre fat (2 000 l), där det får vila upp sig runt 2 år. Slutligen får vinet ligga ett år på flaska innan det är redo för marknaden.
Det har gått drygt tre år sedan vi senast drack av det här vinet. Våra intryck då kan du läsa om här.

Ingen stor men ändå tydlig doft. Körsbär, nypon, kryddor och rosor var de utmärkande dragen. En lätt touch av tobak och läder ger doften en bra karaktär.

I munnen är det de röda bären som dominerar. Främst är det körsbär av ett litet ljusare slag samt lingon och tranbär som vi känner. Här finns ett trevligt inslag av örter. Eftersmaken är medellång och vi känner lite lätta inslag från fatlagringen, lite choklad, aningens lakrits och en mycket blyg viol.
Syran är fortfarande helt OK, men känslan är att den inte är lika alert som för tre år sedan. Tanninerna har rundats av och blivit hyfsat mjuka.

Helhetsintrycket är att den här Barolon har nog nått sin topp. Kommer säkert att hålla sig där några år till, men ytterligare utveckling tror jag inte på. Du som har 2005:or i din källare ska absolut öppna någon i en snar framtid.

Betyg 4-

Vår flaska inhandlades 2010 och kostade då 235 kr. Idag är det årgång 2011 som gäller på "Bolaget". Priset är nu 239 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar