måndag 15 februari 2016

2012 Syrah, Stefano Amerighi

Visst händer det att vi dricker viner gjorda på druvan Syrah, men det är inte så ofta. Det var som så ofta Bristly Wine som i ett utskick presenterade vinet och vinmakaren på ett sätt som gjorde att vi kände oss tvungna att testa vinet. Tack för det Gabriel!
Bilder och det huvudsakliga underlaget för nedanstående beskrivning har jag fått från importören ( Bristly Wine).Producenten Stefano Amerighi är en relativt ny producent. Hans vingård ligger i Cortona, några mil rakt öster från Siena. 2002 planterade han 8 ha med Syrahstockar. Syrah är väl inget man förknippar direkt med Italien, men just Cortona har blivit känt för sina Syrahviner. Det finns dokumenterat att odlingar med Syrah har funnits i lite mer än 200 år i Cortona.

Förutom de 8 ha med vinodlingar har Stefano, som den inbitne biodynamiker han är, planterat 2 ha med blommor, örter och fruktträd. Det går även vita Chianina-kor på markerna.

Alla druvor fottrampas. Extra knäck för skolungdomar.

Vingården är indelad i många små plotter. Varje plott skördas och vinifieras för sig. Jag har själv aldrig varit där, men enligt importören (Bristly Wine) så är färg, doft och smak väldigt olika för varje liten plott.

Hans målsättning är att göra rena, komplexa och balanserade viner, som kan lagras i många år. Han vill göra detta utan att använda kemiska bekämpningsmedel och med tillsats av minimalt av svavel.
Hans vingård är såväl Eko-certifierad som Demeter-certifierad.
Det är alltså årgång 2012 som kommit till Systembolaget. Har jag fattat saken rätt har vinet fått runt två års uppfostran på en blandning av ekfat och cementfat.

Färgen är mörk i en blåröd nyans.

Vi möts av en doft, som har en  ungdomlig mörk frukt som främsta signum.. Inte så kraftig, men ändå tydlig. Liten lätt ton av rökta charkuterier och med steniga mineraler noterar vi också.

I munnen återkommer den mörka frukten, läs slånbär och plommon, i en lättsam stil. Visst finns här lite örter och kryddor men i en mycket varsam omfattning.
Eftersmaken är hyfsat lång och lämnar spår av lakrits. En rättfram syra och sandiga tanniner ger vinet en härlig ryggrad.
Visst kan Syrah-viner vara både mer komplexa, kraftigare och elegantare, men ibland längtar man efter det där mer raka, rena, rättframma och lättsamma vinet, då är det här ett lysande exemplar.
Behöver jag skriva att det gick rakt ini i Vintankarhjärtat.
Betyg 4
Köpt på SB för 249 kr. Det verkar dessvärre vara slutsålt. Importören meddelar att årgång 2013 kommer in i april och att allokeringen för den svenska marknaden blivit större.
Vintankar kommer att vara på hugget för att göra en beställning.

1 kommentar:

  1. Ny importör i Sverige, Vinolio.se Stefano Amerighi Syrah 2015 nr 90399, säljstart 2018-08-03 tillfälligt sortiment, vissa butiker

    SvaraRadera