söndag 28 februari 2016

2012 Corte Cariano

Häromdagen tog vi farväl av en god vän. Inte så allvarligt som det låter. Vi drack helt enkelt vår sista flaska av ett vin vi verkligen uppskattar. Det utgjorde ett alldeles utmärkt komplement till vår "Pasta Carbonara".
Vi får nu klara oss utan det här vinet fram till i sommar då vi åter ska till Verona. Vi ska se Turandot med några vänner som aldrig besökt Verona. Vi ska också hinna med ett besök hos Alberto på Brunelli och fylla på vårt lager av Brunelliviner.
Du som vill veta mer om producenten kan läsa om mina två senaste besök hos Brunelli. Du hittar dom dels på Amaroneguidens hemsida och dels här.
Vinet består till 100% av Corvinadruvor som vuxit på Brunellis vingårdar i San Pietro in Cariano och i Pedemonte. Druvorna får torka i ca 30 dagar. Skalkontakt de tio första dagarna av vinifieringen. Vinet får ligga till sig i ca ett år på 30 hl stora ekfat och därefter ytterligare fyra månader på flaska innan det släpps ut på marknaden.
Ett ganska enkelt och okomplicerat vin, inte utan en viss charm. Det gör sig alldeles utmärkt till pizzan och lite enklare pasta rätter. Vinet finns inte på "Bolaget". Vår flaska kostade  9 euro då vi köpte den på gården i somras.
I doften hittar vi den typiska Corvinadoften av mörka körsbär. Här finns också lite andra mörka bär, en del kryddor och inslag från fatlagringen.

I gommen får vi en mjuk, rund och varm juice. Mörka bär i form av körsbär, svarta vinbär, björnbär och blåbär. Lite kryddor och ett inslag från fatlagringen noterar vi också. Här finns en välgörande frisk syra och alldeles lena tanniner. Medellång eftersmak.

Det här vinet är riktigt bra för den här billiga penningen. Ja jag vill kalla det ett fynd. Inget att lagra. Det ska drickas hyfsat ungt, då friskheten fortfarande är stor.
Betyg 3++

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar