onsdag 24 februari 2016

2013 Clos Floridène. Ett vitt vin från Bordeaux.

Vinforumet Fine Wines hade som månadens vin i februari ett vitt Bordeauxvin. Vintankar dricker ganska sällan vitt vin från Bordeaux, så det var med en stor nyfikenhet som vi inhandlade två flaskor.
Producent är Denis & Florence DubourdieuVi befinner oss några mil söder om staden Bordeaux i distriktet Graves. Den här vingården ligger i Pujols sur Ciron, nära Barsac.
Du hittar mer om producenten på deras hemsida.

Vingården där man odlar vita eller snarare gröna druvor är på 22,7 ha. Odlingarna består av ca 56% Semillon och 43% Sauvignon Blanc samt 1% Muscadelle.
Ett omställningsarbete har påbörjats, där man komposterar mycket och också ersatt konstgödsel med kompost. Dom har påbörjat ett arbete där man successivt överger syntetisk-kemiska bekämpningsmedel.

Det här vinet är gjort på 56% Sauvignon Blanc, 43% Semillon och 1% Muscadelle.

Färgen har en guldgul ton med lite  ljusgröna stråk.

Doften är kraftig med massor av fläder, krusbär, nässlor och gräs. För mig är det tydliga Sauvignon Blanc drag i den där lite kraftiga stilen, som jag stött på hos många Nya Zeeländska varianter. Lite övertydlig.

I munnen återkommer doftintrycken: fläderblom, krusbär och nässlor, men nu förstärkta med en trevlig citrus ton och gröna äpplen. En pigg och bra syra som jag just kopplar till citrusen och de gröna äpplena.
Jag hinner tänka tanken att det här är ju gott och riktigt trevligt. Då slår eftersmaken till med ett väldigt beskt avslut. En bitter grön paprika. Nej va synd!!
Vinet framstår nu som lite obalanserat.
Jag har en flaska kvar. Den ska få ligga till sig i två år så får vi se om beskan försvunnit.

Betyg idag 3

Priset på "Bolaget" är 198 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar