torsdag 11 februari 2016

Bröllopsdag med hummer och champagne Falmet

I måndags firade vi 31-årig bröllopsdag. Kvällen var sedan länge vikt för en amaroneprovning, lite mer om den senare i veckan. Hustrun och jag har haft för vana att fira vårt bröllop med hummer och champagne, så då vi inte kan göra det på självaste bröllopsdagen får det bli dagen innan.
Varsin hummer har vi sparat i frysen till detta tillfälle.

Champagnen förärades vi i somras av vännerna O och R, när dom var och besökte oss. Den är inhandlad på plats dvs i Rouvres-les-Vignes, så långt söderut det går att komma i Champagne. Dom var i sin tur inspirerade av en artikel som Thomaz Grehn skrev i GP för ett antal år sedan. Läs den här. Visst blir man sugen på att resa dit!
Detta är en champagne från vinbonden Joel Falmet, som förfogar över ca 6,5 ha vinmark. Årsproduktionen ligger runt 12 000 flaskor. Det är en familjeegendom som gått vidare i släktled till släktled. Pinot Noir står för runt 70% av odlingarna och de resterande 30 procenten delas lika mellan Chardonnay och Pinot Meunier.
Jag googlar mig fram till att dom gör fem olika cuvéer.

Den här cuvéen är gjord på endast Chardonnay. Den har legat på sin jästfällning ett flertal år, riktigt hur många har jag inte lyckats få fram.

I doften hittar vi gröna äpplen, lite bröd, aningens lime och nougat. Ingen kraftig doft utan mer försiktig, ändå är den tydlig.Smaken är riktigt bra och härlig. Torr och frisk, men inte på det där sättet att hela gommen drar ihop sig, utan mer öppen och välkomnande. Smakerna är väldigt tydlig, men de tar inte över utan låter den fina hummersmaken komma till tals. Samspelet är som ni förstår helt perfekt.

Äppelsmaken är tydlig och drar mot grön/gula äpplen och med en fin citruston som tillbehör. Här finns också toner av rostat bröd, aprikos och gräddkola.
Eftersmaken är medellång och har ett trevlig avslut av grapefukt.
Det här är kanske inte den mest komplexa och djupaste champagne vi druckit, men den har en egen charm och är riktigt god.
Betyg 4+


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar