tisdag 16 februari 2016

Amarone: 2007 Terre di Leone

I slutet på förra veckan drog vi korken ur en amarone som fick oss på riktigt gott humör. Jag själv var visserligen påverkad av en  begynnande förkylning, men hustrun hade inga sådan symptom. Vi var båda smått lyriska över vad vi hade i glasen.
Det har gått drygt 20 månader sedan vi avnjöt förra flaskan. Vad vi tyckte då kan du läsa här. Vi tycker vinet lugnat sig, mognat och blivit mer balanserat. Helt enkelt förbaskat gott idag. Vi drack en 2005:a för två och ett halvt år sedan. Den gillade vi skarpt. Du hittar våra tankar här.

Terre di Leone är en liten (äger 5 ha och arrenderar 5 ha) och relativ ny producent. 2004 drog dom igång sin verksamhet. Vingården är belägen i utkanten av byn Marano någon mil nordost om Fumane.
Druvblandningen är 40% Corvina, 20% Corvinone, 25% Rondinella, 10% Molinara och 5% Osoleta. Druvorna plockas sent på säsongen och får sedan ligga på torkning runt 150 dagar. Vinet har fått mogna i nästan två år på "tonneaux" och på franska ekfat(25 hl). Avslutningsvis har vinet fått ligga till sig i sex månader på flaska innan det är moget för marknaden.

Vi dricker vinet under tå kvällar. Första kvällen häller vi upp var sitt stort glas. Åker iväg och tränar. Nästan två timmar senare är vi hemma. Hela rummet har fyllts med en underbar amaronedoft av mörka körsbär, blåa plommon och torkad frukt. Det här är verkligen ett doftvin. När vi sniffar på glasen upptäcker vi även örter, kakao och en lätt russinton. Någon liten nyans av björnklister finns där i bakgrunden. Sanslöst trevligt!

Smaken är stor och kraftfull. Den fyller hela munhålan  och dröjer sig kvar länge, länge......
Här finns massor av söta, mörka körsbär, björnbär, plommon och torkad frukt. Lägg till örter/kryddor i varsamma mängder. En liten trivsam syra håller vinet friskt. Eftersmaken är en lång utdragen historia med torkad frukt (russin/fikon), mörk choklad och aningens kaffe. Vid förra tillfället fanns en liten svag ton av alkohol. Nu är den helt infångad av frukten. Vi skulle aldrig gissat att den här amaronen har en alkoholhalt på 16,5%.
Vi håller Terre di Leones Amarone väldigt högt. Visst är det mycket smaker, men det är så balanserat och välkomponerat att vi bara njuter av vinet. Det här vinet är svårt att matcha mot mat. Hårdostar däremot är perfekta tillbehör. Vi dricker det efter maten, till en bra fotbollsmatch eller bara att njuta av medan vi funderar över livet.
Betyg 4++
Vinet ingår inte i Systembolagets sortiment. Vi har köpt vår flaska av Vinupplevelser för 595 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar