onsdag 10 februari 2016

Två Nya Zeeländska Pinot Noir viner: Pegasus Bay och Mountford Estate

I förra veckan drack vi två viner på druvan Pinot Noir. Båda från 2008. Båda från Nya Zeeland. 
Och båda två presterade fantastiskt.
Pegasus Bay var först ut. Vi har tidigare hyllat det här vinet. Du kan läsa om det här
Pegasus Bay håller till i Waipara Valley, som ligger ganska långt norrut på Sydön.
Dom är ett litet familjeägt företag med ett ambitiöst "Sustainable Viticulture" program.
Just det här vinet har fått 18 månaders vila på franska ekfat (knappt hälften nya).

Vi känner en angenäm doft av hallon och smultron. Något litet körsbär finns det också. En markant ton av örter/kryddor noterar vi. En försiktig lite mörkare eller snarare dovare ton av jord och läder finns någonstans i bakgrunden. Trots sin ålder finns en stor friskhet.
Vi anar finess och elegans.
 
Det är inte bara gott. Det är riktigt förbaskat gott.

I munnen är det till en början de röda bären som dominerar med en både syrlig och frisk touch. Efter en stund får frukten sällskap av en nätt kryddsamling (främst svartpeppar). I eftersmaken kan vi känna kakao, lakrits och en lätt blommighet. Eken, som när vi drack det här första gången kändes väldigt tydlig, har med åren integrerats på ett bra sätt med frukten. Nu är det bara precis så att vi anar den.
Betyg 4+ 
För tillfället verkar Pegasus Bay  vara slutsåld hos SB.


Vin nummer två var från Mountford Estate.
Vingården ligger också i Waiparadalen ca 40 min bilresa från Christchurch, Sydöns största stad.
Det är dryga tjugo år sedan vingårdarna anlades. Idag omfattar dessa ca 10 ha. Här odlas det idag Pinot Noir, Chardonnay och Riesling. Sedan 2007 ägs egendomen av det holländska paret Kess Zeestraten och Katryn Rayn.
Odlingarna sköts enligt biodynamiska principer utan att vara certifierade.
Även detta vinet har fått ligga ca 18 månader på franska ekfat, varav hälften varit nya

Färgen på Mountfords PN har en mörkare och något djupare färgnyans.

Doften är en skön blandning av skogshallon, smultron, jordgubbar och björnbär. Några örtstänk, lite läder och våt jord gör att doften känns mörkare och dovare än Pegasus Bay. En liten, liten rökig ton kan vi precis skönja. Mycket elegant packketerat!

I munnen är det en underbar frukt i form av skogsbär, lite körsbär och jordgubbar som tillsammans med några ordentliga nypor örter som dominerar. Inte samma ungdomlighet i frukten som för ett par år sedan, men ändå med en välbevarad friskhet. Det senare tackar vi den lilla välbalnserade syran för. Det finns lite mer tanniner hos Mountford, men det ska sägas att de är mjuka och runda. I eftersmaken noterar vi lite järnhaltiga mineraler, en försiktig liten lakritsrem och ännu mera finstämd frukt.
Ja, det här är riktigt gott och läckert.
Betyg 4++

Den här flaskan köptes för några år sedan för dryga trehundringen. För närvarande finns den inte att köpa hos Systembolaget. Vi inväntar nästa årgång....

Sammanfattning.
Två viner från samma årgång och från vingårdar som inte ligger så långt ifrån varandra. Båda två är riktigt bra och jag kommer köpa båda två när de nya årgångarna kommer till SB.
Dom skiljer sig lite åt. Peagsus Bay känns lite lättare och elegantare. Mountford har lite mer tryck i frukten och är lite stramare. Sedan finns det mycket som förenar bl a den rena friska frukten och de finmalda örterna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar