Vi gjorde bekantskap med en för oss helt ny druva häromdagen. Vi hade för bra länge sedan läst på någon blogg om druvan Freisa. Det lät så pass intressant att vi antecknat att vi borde göra ett köp. Tiden gick, men så läste jag på Vinforumet Fine Wines att Mattias hade testat en flaska med hyfsat resultat. Vintankar slängde in en beställning. Vi drog korken i förra veckan.
Freisa är en blå druva som huvudsakligen odlas i Monferrato och Langhe i Piemonte. Det har den gjort sedan mitten på 1700-talet. Det lär vara en druva som är tålig och resistent mot diverse sjukdomar.
Producent är Azienda Agricola 499, som har sin verksamhet runt byn Camo. Vingården startades 2012, då ägarna köpte upp några etablerade vingårdar och byggde på 499 m höjd över havet en ny vingård. Nästan alla andra odlare i trakten säljer sina druvor utan att göra eget vin. Två druvor odlar dom, Muscato och Freisa. De äldsta vinrankorna på deras gårdar har en ålder av 30-40 år. Produktionen ligger för närvarande på ca 15 000 flaskor om året.
I början på oktober plockades druvorna. Jäsningen ägde rum på ståltankar, där det också fick ligga i drygt två veckor. Vinet fick därefter ligga 18 månader på mindre ekfat. 24 juli 2014 buteljerades 3 670 flaskor.
I doften hittar vi mörka bär, nötter och lite tallbarr. En lite tunn blommig ton i bakgrunden.
I munnen känns vinet hyfsat slankt, friskt och lite småstramt.
Kanske inte så stort och elegant, mer rustikt och rejält. Och som lämpar sig väl till vardagsmaten.
Vi känner smaken av syrliga körsbär, blåbär, lite plommon, tranbär, en del kryddor och ordentligt med järnhaltiga mineraler.
Det finns en ordentlig syra och distinkta tanniner. Tillsammans ser dom till att det hugger lite lätt i gommen samtidigt som de ropar efter mat.
Eftersmaken är medellång och där finns lite sötare mörk frukt, lakrits och kryddor.
Ett småtrevligt och matvänligt vin.
Betyg 3++
Jag tvekade länge mellan 3+ och 4-
Priset på "Bolaget" är 149 kr. Ett hyfsat pris för ett lite annorlunda och riktigt hyggligt vin. Absolut värt att provas för den som vill testa en ganska okänd druva (i vart fall i Sverige).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar