tisdag 2 februari 2016

2012 La Porta Di Vertine, Chianti Classico

Vår konsumtion av Chiantiviner har varit sparsam det senaste året.Någon gång före jul fick vi mail från Bristly Wine att dom tagit in en ny producent från just Chianti. Vi var så klart tvungna att göra ett köp. Bristlys viner gör oss sällan besvikna. I helgen var det dags att dra korken ur den första flaskan.
 
Producenten La Porta di Vertine har sin verksamhet förlagd till Vertine, en by som ligger på en kulle övanför den lilla staden Gaiole in Chianti. Vi befinner oss ett par mil nordost om Siena.
Vingårdarna är gamla, men 2006  fick egendomen nya ägare. Det var då som Dan och Ellen Lugosch förvärvade egendomen. Dom anställde vinmakaren Giacomo Mastretta med erfarenheter från vinmakning hos Chapoutier i Rhone, diverse olika producenter i Nya Zeeland samt så klart andra producenter i Chianti.
Vingårdarna och hela egendomen är ekologisk certifierad. Giacomo använder också vissa biodynamiska metoder. Han följer en naturlig vinmakningsprocess som innebär att druvorna krossas med fötterna, inget svavel tillsätts under vinmakningen (endast lite vid buteljeringen), musten får macerera upp till fyra månader med skalen, naturlig jäst samt att vinet lagras på stora ekfat eller mindre ekfat som är flera år gamla.
Du som vill veta mer om La Porta di Vertine rekommenderas att ta en titt på deras hemsida, som är på engelska och ytterst informativ.

I årgång 2012 är det så klart druvan Sangiovese som dominerar, men det finns en mycket liten skvätt av druvorna Canaiolo och Colorino.

Färgen har en djup, mörk rubinröd ton.

Doften domineras av körsbär, läder, våt jord och en lätt touch av blommor(rosor). Trevlig och inspirerande.

I munnen känns tydliga körsbär av det lite syrliga slaget, men även slånbär, lingon och hallon. En rejäl och bra syra ger vinet både friskhet och spänst. Små nätta örter lite här och var. Rätt så stramt, med distinkta och rakryggade tanniner, som nafsar i gommen på det där behagfulla sättet. Hyfsat lång eftersmak. Visst finns det lite ek i avslutet, med betoningen på lite. Kanske också en fläkt av rosor.
Vi gillar det här vinet. Kanske inte så komplext i nuläget, men verkligen gott och fullt njutbart. Det gör sig verkligen bra till en enkel köttbit. Det här vinet kommer att leva väl i åtskilliga år.

Betyg 4
 
Vi köpte vinet på SB för 199 kr. Det finns endast i beställningssortimentet. Lägger du till en knapp hundring så får du Riservavarianten fast i årgång 2010. Visst är vi nyfikna på den efter att ha druckit den vanliga Classicon.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar