lördag 6 februari 2016

Champagne: Grand Cuvée Extra Brut, Hatt et Söner.

Vi ligger fortfarande lite efter med viner vi druckit, men snart ska vi vara i kapp. Förra lördagen var det krabbklor och räkor till kvällsvarden. Till detta är det champagne som gäller hos Vintankar.

Den här champagnen är gjord på druvan Chardonnay till 100%. Vinet har legat runt fem år på sin fällning och degorgerades i i mars 2007. Det har därefter fått ytterligare ett år på flaska innan det släppts ut på marknaden. Dosagen är 0,5 gram/liter.

Vi köpte ett par flaskor för några år sedan. Förra gången vi drack Extra Brut från Hatt et Söner var vi måttligt imponerade. Vi skrev så här. Nu har det gått två år. Har det hänt något?
Javisst har det gjort det!

Kanske inte så mycket i doften. Möjligtvis har den blivit lite mindre försiktig och tydligare nu. Det är fortfarande gula äpplen, gula plommon och lite citrus som dominerar med en lite diskretare ton av mariekex och örter i bakgrunden. Inbjudande på något sätt.

Smaken är torr men inte alls lika knastertorr som senast. Syrorna ger vinet en härlig friskhet, men vi upplever dom inte alls lika aggressiva som för två år sedan. I vårt tycke så har den här champagnen vuxit och blivit mer i vår smak.
Smaken domineras fortfarande av gula och gröna äpplen. Lite citrus finns det. En trevlig brödig ton i bakgrunden. Efterhand som temperaturen stiger dyker nya smaker upp: persika, gula plommon, nougat och några knivsuddar örter. Eftersmaken bjuder på trevliga mineraler.

Till våra skaldjur var det här en underbar matchning.
Betyg 4
Jag köpte den här flaskan någon gång under 2012 och betalade 379 kr på SB. Idag säljs Extra Brut som en årgångschampagne. Det är årgång 2009 som gäller och priset är 429 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar