söndag 21 februari 2016

2008 Nonna Concetta, Calabretta

Det var bra länge sedan vi skickade efter viner från Carlo Merolli. Vi frågar oss varför? Hur som så gjorde vi en beställning för ett par veckor sedan. Vinerna anlände efter ett par dagar. Dom har fått lite tid att lugna ner sig efter transporten . I torsdags drog vi korken ur den första. Det blev en sicilienare. Vi har faktiskt aldrig druckit vin från just den här producenten, bara läst om deras viner.
Sedan fyra generationer har familjen Calabretta odlat vin på vulkanen Etnas sluttningar. Odlingarna uppgår idag till 8 hektar med till största delen gamla rankor med en snittålder på 70-80 år. Nästan hälften är på oympade stockar. Odlingarna är ekologiska och med en traditionell vinifiering. Man arbetar helt enkelt på det sätt man alltid gjort. Naturlig jäst, inga bekämpningsmedel, ingen filtrering och minimalt av svavel.  Jäsningen äger rum på öppna kar och lagringen sker på botti (stora fat av Slavonsk ek).
Calabretta har odlingar i många små lotter i de flesta stora vingårdar som Solicchiata, Passopiscario, Calderara m fl.
Nonna Concetta är gjord på Nerello Mascalese till 100%, som vuxit på en vingård nära Passopisciaro på dryga 700 m över havet. Det gjordes knappt 1 000 flaskor av det här vinet.

Färgen går i en tegelröd nyans. Helt transparent.

Doften är frisk med gott om röd frukt läs körsbär och jordgubbar. Aningens torkad frukt. Lite kryddor och örter. Massor av mineraler, tänk våta grusgångar.
Mycket trevligt och triggande.

I munnen känns vinet slankt, med en frisk syra och en viss stramhet. Det träffar mitt i Vintankarhjärtat. Vän av ordning kanske invänder "men du är ju en amaronefan". Inget kan vara mer sant, men jag attraheras av båda.
Den som tror på asrtologi påpekar att Vintankar är född i Tvillingarnas tecken och därmed dualistisk. Inget Vintankar tror på. Vi gillar mångfald. Norditalien och Syditalien. Amarone och Etna. Ja faktiskt mycket mer än detta.

De röda bären återkommer i munnen (hallon, körsbär, jordgubbar) tillsammans med några rejäla nypor örter/kryddor. Gott om mineraler.
Stor och fin syra. Distinkta tanniner smånafsar i gommen.
Så Gott!!!

Beytg 4+

Vi hade kvar en liten skvätt till dagen därpå. Vinet hade tappat i friskhet och vi upplevde litet fadd i smaken. Betyget är satt efter första kvällens upplevelse.
Vinet är köpt av Carlo Merolli för 140 MUK. Frakt och alkoholskatt tillkommer. Både Nonna Concetta och några andra varianter från Calabretta verkar finnas kvar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar