lördag 24 juni 2023
2022 Los Arrotos del Pendón León, Raúl Pérez
torsdag 22 juni 2023
2010 Campo del Titari. Simply the Best!!
Finalmatch i Herrarnas Champion League mellan Inter och Manchester C krävde en amarone av högsta klass. Nu blev inte resultatet vad vi hoppades på, men med Titari 2010 i glasen var vi ändå segrare.
Brunelli är kanske den producent i Valpolicella jag håller högst. Åtskilliga gånger har jag besökt dom. Perfekt att bo hos dom för att utan bil besöka både Verona och andra producenter samt underbara restauranger inom någon knapp timmas promenadavstånd.
Druvblandningen är ungefär den samma år från år. Titari är gjord på druvorna Corvina och Corvinone (75%), Rondinella (15%) och Oseleta (10%). Druvorna kommer från ett och samma vinfält, som ligger cirka 450 m över havet. En första selektering görs ute på fältet, då druvorna plockas. En andra selektering görs efter att druvorna torkats. De torkas i cirka fyra månader innan de pressas. Jäsningen äger rum i 40 dagar vid en låg temperatur. Vinet får därefter mogna under 36 månader på nya ekfat innan de buteljeras. Slutligen får det vila ett år på flaska innan det släpps ut på marknaden. Årsproduktionen av Titari är runt 3 000 flaskor.
För ett par år sedan arrangerade jag en vertikal på årgångarna 2009, 2010, 2011 och 2012. Klickar du på den här länken så kan du läsa om den provningen. Årgång 2013 kan du läsa om här. 2014 gjorde dom ingen Riserva, då vädret ställde till det så att druvkvaliteten blev för dålig. Årgång 2015 kan du Läsa om här och 2016 här.måndag 19 juni 2023
Patti Smith, Enoteca Sassi och Cosa Vinbar.
I början på juni bjöd Patti Smith på en konsert av sällan skådat slag. Konserthuset i Göteborg var slutsålt sedan länge. Vilken intensitet! Stående ovationer. Vintankar gör vågen för en av de senaste årens bästa konserter.
lördag 3 juni 2023
Långmyre Vingård på Gotland
I mitten på maj tillbringade vi några dagar på Gotland tillsammans med några goda vänner. Vi besökte Långmyre vineri. Det här blir den fjärde svenska vingården som tittar lite närmare på. Vi har tidigare skrivit om:
- Skepparps Vingård (Österlen)
Vingården ligger nästan så långt söderut du kan komma på Gotland. Ett par hundra meter från Grå Gåsen, där bl a "Så mycket bättre" spelas in.
Långmyre Vingård etablerades 2018 (Krav-certifierad) av Andrea Guerra och Emma Serner. Andrea är från Salerno i Italien och utbildad vinagronom och sommelier. Han har arbetat ett flertal år som vinmakare. Emma har en stark knytning till Gotland och stor passion för vin och konst.
Deras första skörd gjordes 2020 och målet är att så småningom komma upp i en tillverkning på 26 000 flaskor.
Långmyre Vineri handlar om kärlek. En kärlek till varandra, till jorden vi bor på och till riktigt bra vin. (Citat från hemsidan)
Det här vinet är väl det enda som jag inte riktigt imponeras av. Jag saknar både djup och intensitet i frukten. Jag har goda vänner som besökt Långmyre och varit rent lyriska över det. En sämre flaska vi fick?
onsdag 31 maj 2023
2008 Picart-Thiout, Mes Favorites Marc Hebrart samt Brachetto d´Acqui
Så här i slutet på maj drar det ihop sig till ett litet födelsedags-race. Först fyller JC, sedan svärdottern och sedan den egna dottern för att på söndagen avsluta med Mors Dag. Så klart har det blivit lite bubbel de här dagarna.
Sonen Jean-Paul tog 1997 över verksamheten.
All jäsning äger rum på rostfria ståltankar med ett undantag, cuvéen RiveGauche-Rive Droite. Den senare får jäsa på ekfat.
Detta är en skyddad ursprungsbeteckning, DOCG, sedan 1996. Det blev en DOC redan 1969. Vinet är gjort på druvan Brachetto. Geografiskt utgör området runt Acqui Terme i provinsen Alessandria i Piemonte huvudområdet, men med en avstickare in i Asti.
tisdag 16 maj 2023
2013 Amarone från Le Bertarole
Semifinalerna i herrarnas CL-fotboll tog sin början i förra veckan. Vi gjorde som traditionen bjuder hos Vintankar att öppna en flaska amarone till den första matchen på tisdagen och så avslutar vi flaskan till semifinal nr två dagen därpå.
Vi valde Le Bertaroles amarone från det goda året 2013.
Le Bertarole var en av de första kvalitetsamarone, som vi provade i början på 2000-talet. Vi föll pladask. Le Bertarole är därmed lite ansvariga för att vi blivit dom amaronenördar vi nu en gång är.
Vi har besökt dom vid ett par olika tillfällen. Marco tar alltid emot oss med ett stort leende och bjuder verkligen på sig själv. Vingården ligger ett stenkast från den utsökta restaurangen Enoteca della Valpolicella i Fumane, så en bra kombo är en lunch där och ett besök hos Le Bertarole.Druvsammansätnningen är 30% Corvina, 40% Corvinone, 20% Rondinella samt 5% vardera av Dindarella och Croatina.
Vinet har lagrats först på ståltankar i 4-5 månader, därefter ca 30 månader på slavonska ekfat och slutligen 10-12 månader på flaska.
En diskret doft av läder, jord och tobak kommer smygande, då vinet hälls upp i glasen. Det tar dock inte särskilt lång tid innan den mörka frukten tillsammans med örter, kryddor, torkad frukt och nötter helt tar över. Väldigt trevligt!!
I gommen växer det till något stort. En helt fantastisk amarone. Den mörka frukten bestående av söta, mörka körsbär, mogna björnbär, blåa plommon och några skogshallon är hur läcker som helst. Fyll sedan på med örter, kryddor, kakao, nötter och lite torkade frukter. Ja, då blir det här en verklig hit. Lägg därtill en sagolik eftersmak med mera torkade frukter och söta, mörka körsbär som toppas med bitterheten från mörk choklad, några droppar espresso och körsbärskärnor. Vi kan bara buga oss och göra vågen för vad Marco presterat med årgång 2013.Betyg 5-
Vad jag tyckt om andra årgångar kan du läsa genom att klicka på resp årtal: 2001, 2005 , 2007 och 2009
måndag 15 maj 2023
2010 L´Apôtre, David Léclapart
Samtliga Davids champagner är årgångsviner, men eftersom han av utrymmes skäl låter vinerna ligga runt 15 månader innan de degorgeras, istället för de tre år som regelverket säger, får årgången inte stå på etiketten. Detta löses genom att det på baksidesetiketten står LV10 (se nedanstående bild), vilket betyder att årgången är 2011.
Han förfogar över 3 ha vinmarker uppdelade på lite över 20 små vinfält. Årsproduktionen ligger på 12 000 flaskor fördelade på fyra olika cuvéer.
Det här är en champagne gjord på enbart chardonnay-druvor. De kommer från ett vinfält (Le Pier of St Martin) som planterades 1946 av Davids farfar. Vinet har fått jäsa på gamla bourgognefat och får också vila upp sig en kortare tid på dessa innan det buteljeras. Precis som i Davids andra champagner så är dom utan dosage.
Färgen går i en halmgul nyans.
Inledningsvis är doften lite försiktig, ja nästan diskret, men efter en stund i glasen nås vi av gula äpplen, lite citrus, några gula stenfrukter, rostat bröd, vita sommarblommor och på sluttampen aningens vanilj och honung. Trevligt!!.jpeg)


.jpeg)
.jpeg)
.jpeg)
.jpeg)
.jpeg)
.jpeg)

.jpeg)
.jpeg)
.jpeg)
.jpeg)
.jpeg)
.jpeg)
.jpeg)
.jpeg)
.jpeg)

.jpeg)
.jpeg)
.jpeg)
.jpeg)

.jpeg)
.jpeg)
.jpeg)

.jpeg)
.jpeg)
.jpeg)
.jpeg)
.jpeg)