lördag 15 augusti 2015

2009 Chiassobuio Toscana Rosso IGT

Dottern är hemma på besök den här veckan. Till en av veckans middagar plockade jag fram en flaska rött inhandlat hos Cibi e Vini i Köpenhamn vid ett av vårens besök.


Producentens namn är Tunia. Du hittar dom några mil söder om Florence, någon mil öster om Siena, inte långt från byn Arezzo. 2008 tog Francesca, Chiara och Andrea över den här vingården (15 ha) med vinrankor mestadels planterade på 1970-talet. Dom började genast att ställa om till organisk/biologiska odlingsmetoder. Dom producerar idag: ett vitt vin, två röda viner, ett Vino Santo, en Grappa samt olivolja.

Chiassobuio är gjort på Sangiovese till 90% och resterande  10% är lika delar Colorino och och Canaiolo. Just Sangiovese druvorna kommer från vinstockar som planterade på det tidiga 1970-talet.
Macerationen äger rum i ca 20 dagar. Naturlig jäst användes. 70% av vinet får jäsa på ståltankar och resten på fat av Slavonsk ek.
Vinet får ligga till sig i ca ett år på ståltankar(60%) och 23 hl ekfat (slavonsk ek). Slutligen får vinet vila på flaska i drygt ett år innan det ska ut på marknaden.

Det doftar av körsbär, örter och nypon. Lite läder och aningens blommor. Inte alls kraftfull, mer försiktig och diskret. Känns lovande.

I munnen är det körsbären som dominerar. Visst, lite andra röda bär, örter, blommor och nypon finns där i bakgrunden, men körsbär med en lätt syrlighet går i täten. Tanninerna är alerta och biter så där trevligt som de ska göra. Eftersmaken har en lätt bitterhet som får mig att tänka på krossade körsbärskärnor.

Betyg 4-


155 DKK betalade vi för det här riktigt goda vinet, som gör sig allra bäst till mat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar