söndag 16 augusti 2015

Sommardagar=Proseccodagar=Casa Belfi Colfondo

Förra veckan bjöd på ett underbart sommarväder. Jag var dessvärre tvungen att åka upp till Mölndal och sätta mig framför datorn och skyffla siffror. Jag kunde dock sluta lite tidigare på eftermiddagarna och därmed hinna med  ett bad från "mina" klippor.
Dessvärre finns det människor som inte orka ta med sig allt hem och därmed överlåter dom skräphanteringen till andra.


Något betydligt trevligare var den dryck vi drack på den sena eftermiddagen.  Den här alldeles underbara Proseccon släpptes för dryga veckan sedan på Systembolaget. Sist jag kollade, så verkade det finnas flaskor kvar. 109 kr är ju också ett sympatiskt pris.
En dryck gjord för att avnjutas varma eftermiddagar/kvällar.

Producent är Albino Armani. Familjen har odlat vin i regionen Trentino sedan 1600-talet. Idag äger man vingårdar i Friuli, Valpolicella, Veneto och Trentino. På importörens hemsida hittar du lite mer information.
Det senaste tillskottet är en vingård någon mil norr om Treviso i byn San Polo di Piave. Här drivs vingården enligt organisk-biologiska metoder under den unge oenologen Maurizio Donadi.
CasaBelfi gör s k naturviner. Ingen klarning eller filtrering av vinet. Naturliga jästsvampar. Inget svavel tillsätts.
Vinet är till 100% gjort på druvan Glera.
Druvorna pressades och skalen skiljdes bort direkt. Efter jäsningen har vinet fått vila i ca sex månader på ståltankar. En andra kolsyregivande jäsning ägde rum på buteljen. Vinet har varken klarnats eller filtreras och är därför lite "grumligt" d v s den naturliga jästfällningen finns kvar.


Ingen risk för korkskada här. Vi öppnar flaskan helt enkelt med vanlig kapsylöppnare.

Färgen är ljusgul och inte helt klar. Små fina bubblor strömmar upp mot ytan.

Prosecco är en dryck, som man inte ska analysera sönder. Den ska drickas och avnjutas för just vad den är: okomplicerad, lättdrucken, svalkande och förbaskad god. Allra bäst gör den sig, tycker jag, som aperitif innan grillningen eller som eftermiddagsdrycken en varm sommardag. Just en sådan dag hade vi i fredags. En Proseccodag!

Men man är ju inte bloggare för inte, så några få korta kommentarer om doft och smak blir det trots allt.
En diskret doft av aprikos, äpple, lite citrus och vita sommarblommor.

I munnen är det en frisk smak med gröna äpplen, citrus och en del mineraler. Ett visst inslag av aprikos, persika och aningens honung.
Så lätttdrucket och svalkande. Helt perfekt denna underbara sommardag. Alkoholhalten endast 10,5%

Betyg 4-

Den som vill veta mer om Prosecco klickar på den här länken, där Ingvar på Billigt Vin gjort en utmärkt artikelserie om Prosecco.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar