tisdag 18 augusti 2015

Mousserat från Tasmanien - Arras Brut Elite

Vi har läst en del positivt om ett mousserat vin från Tasmanien, så vid ett besök hos Systembolaget plockade vi med oss en flaska. Det skall väl sägas med en gång att efter ha druckit Paul Dethunes BdN, som jag skrev om igår, så är det klasskillnader.

Producent är House of Arras. Deras verksamhet är förlagd till Tasmanien, ön ni vet som ligger söder om Melbourne, Australien.
Druvorna till det här vinet kommer från deras vingårdar i Derwent och Huon Valley, som ligger på den södra delen av Tasmanien. Här råder ett ganska kylslaget klimat.
Vinet är gjort på 57% Pinot Noir och 43% Chardonnay.
Druvorna från de olika vingårdarna får jäsa var för sig på ståltankar, därefter blandas druvjuicen och tappas på flaska där en andra jäsning äger rum. Vinet får sedan vila på jästfällningen i fyra år innan den tas bort (degorgeras).
Doften är frisk med citrus, mariekex, lite gröna äpplen och aningens nougat. I bakgrunden anas något som påminner om snäckskal.

Smaken är torr och frisk med en livaktig och bra syra. Citrusen, mariekexen och de gröna äpplena känner vi igen från doften, men här finns också lite litchifrukt, mandel och en droppe honung.

Visst är det här gott, även om det saknar både det djup, komplexitet och elegans som man finner i bra champagner.
Det här inget annat än ett försök att göra en kopia. Inte alls ett oävet försök. Jag skulle dock önska mig lite mer egen karaktär och charm, något som utmärker det för att vara ett mousserande vin från Tasmanien.

Betyg 3+

Priset är 149 kr på Systembolaget. Det verkar finnas några flaskor runt om i landet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar