torsdag 13 augusti 2015

Brunello, entrecote och egen skörd.

I fredags blev det en riktig grillkväll. Vi hade haft en mycket fin sommardag. Naturligtvis hade det blivit ett dopp i havet. Friskt så klart, men också riktigt njutbart!!
På kvällen grillade vi en entrocote köpt i Konsum Frillesås. Vi kan där hitta kött från lokala producenter som Tjolöholm. Vi talar närodlat och fantastiskt kött. Från de egna odlingarna hade vi skördat grönsaker , som vi wokade.
Ni som läser den här bloggen vet att Vintankar är en amaronenörd med ett stort hjärta i Valpolicella. Inspiration hämtar jag från Club Amarone och Amaroneguiden.
Det ska villigt erkännas att Vintankar dricker en hel del annat. På senare år är det viner främst från Italien som dominerat. Jag menar verkligen från hela Italien dvs Piemonte och Friuli i norr till Sicilien i söder.
Jag läser, precis som så många andra vinnördar diverse bloggar, där jag hittar intressanta viner.
Jag har i dryga fem år varit medlem (det är gratis) i forumet Finewines. Så aktiv har jag inte varit utan mest hängt där och kikat på trender, läst inlägg mm. Det finns bl a en del riktigt trevliga artiklar om boende, producenter, restauranger m m i Champagne.
Sedan en tid tillbaks finns en kul och trevlig företeelse (tråd) med namnet "Låt oss dela en pava över nätet". En gång i månaden väljer en av forumets medlemmar ett vin som de intresserade ska tycka till om och betygsätta. Det är ju alltid intressant att läsa vad andra tycker. Augusti månads vin är en Brunello di Montalcino. Årgång 2010 från Fattoria dei Barbi.
Vi befinner oss några mil söder om Siena, där ligger byn Montalcino. Det är runt den här byn som det magnefika vinet Brunello di Montalcino produceras. Druvan är en speciell klon av Sangiovesedruvan.
Fattoria dei Barbi ligger någon km söder om själva byn Montalcino. Ägarfamiljen Colombini har funnits i och runt Montalcino sedan sent 1300-tal. Den nuvarande egendomen har en vinhistoria som sträcker sig tillbaks till 1800-talet. Idag förfogar dom över vingårdar i Montalcino, Scansano och Chianti.  Årsproduktionen ligger på dryga 800 000 flaskor. Flagskeppet är deras "Blue Label".
Druvan är Sangiovese till 100%.
Vinet har till en början fått ligga några månader på en blandning av små och stora ektunnor ( 2,25 - 20 hl). Vinet får därefter ligga i två år på ekfat (30hl) av Slavonsk ek. Slutligen får vinet tillbringa fyra månader på flaska innan det släpps ut på marknaden.

Vi möts av en doft där körsbären dominerar i sällskap med lite torkad frukt, örter, plommon, läder och aningens tobak.
Rätt trevlig start!

I munnen känns vinet förvånansvärt moget, mjukt och ändå slankt på något vis. Körsbären återkommer, men nu i sällskap av lite rödare bär som hallon. Det finns en god portion örter/kryddor. Syran är alert utan att bli ansträngande. Tanninerna tar för sig, men på ett civiliserat sätt. Trodde nog de skulle vara lite mer tuffa än så här.
Hyfsad lång eftersmak med mera frukt, örter och en lakritsrem på slutet. Inslaget av fat känns, men är riktigt bra insprängt med övriga smaker.

Jag gillar det här vinet. Ett bra vin till grillade köttbitar. Visst finns det Brunellos som är bättre, men dom har också en högre prislapp. Ska jag vara petig så är det en Brunello i mainstreamfåran. Den egna charmen kan jag sakna något.

Betyg 4

Priset på "Bolaget är 279 kr. Det verkar finnas en hel del flaskor runt om i landet.

Detta var mitt första månadens vin i "Låt oss dela en pava över nätet", men definitivt inte den sista.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar