tisdag 4 augusti 2015

RoncSoreli. En producent från Friuli. Del 1 Sauvignon B och Friulano

Viner från Friuli var till för några år sedan tämligen okända hos Vintankar. Mötet med Ingvar från bloggen Billigt Vin öppnade mina ögon för det här distriktet uppe i det nordöstra hörnet av Italien.
Jag har två år i rad åkt till Köpenhamn, på höstkanten, för att mer bekanta mig med viner från det här området. Du hittar mina intryck från 2013 och 2014 genom att klicka på resp årtal.

En av de producenter som gjorde stort intryck på mig var RoncSoreli. Ett flertal av deras viner blev jag nyfiken på. Fyra av deras viner finns numer tillgängliga i beställningssortimentet. Vi beställde alla fyra och har de senaste veckorna testat dom.
RoncSoreli betyder "kullen i solen". Det är också namnet på såväl byn som vinieriet. Några km från den Slovenska gränsen strax norr om Cormons. Här odlas det vin på 24 ha. Den största delen av RoncSorelis vinfält planterades i början på 2000-talet.

Tania och Flavio guidar mig igenom dom viner som de presenterade vid mässan i Köpenhamn 2014

I fredags var det dags att testa två av de vita vinerna. Båda från 2012. Även om RoncSorelis i huvudsak odlar lokala druvor som Friulano, Ribolla Gialla och Schioppettino, så finns där också en liten andel av de internationella druvorna Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Riesling, Chardonnay och Merlot.

Först ut är deras variant av Sauvignon Blanc. Druvorna har fått jäsa på rostfria ståltankar och sedan fått vila i nio månader på jästfällningen.

Färgen är blekgul med lite ljusgröna stråk.

Det doftar av nässlor, fläder, gräs och tomatblad. En omisskännlig Sauvignon Blanc-doft.
Doften är tydlig utan att bli alltför aromatisk.

I munnen känns vinet friskt och fräscht.
Här finns fläder, krusbär, citrus och en hel del mineraler. En behaglig syra. En mycket trevlig Sauvignon Blanc. Inte spektakulär, men gediget, bra balans i smaker och syra, vilket gjorde att det gick bra till vår grillade lax.
Betyg 3+

Pris 141 kr på "Bolaget". Leverans sker endast till butiker i Västra Götaland.
Ett vin gjort på den lokala druvan Friulano. Årgång 2012.
Vinstockarna till Friulano är betydligt äldre än egendomens andra vinstockar. Många planterades redan 1968.
Någon stor erfarenhet av den här druvan har jag inte, förutom de viner jag smakat på Köpenhamnsprovningarna.

Även det här vinet har fått jäsa på rostfria ståltankar och sedan vila nio månader på jästfällningen.

Färgen har en gyllengul ton.
Vi hällde upp vinet lite för kallt och då var doften ytterst svag. Allt eftersom temperaturen steg så nåddes vi av en fin doft av äpplen, lite citrus och aprikoser. En viss svag blommighet smyger i bakgrunden. Trevligt!

I munnen känns även det här vinet väldigt friskt, men också något fetare och fylligare än det förra. Vi hittar gröna äpplen, lite päron och citrus. Inte minst finns här rejält med både kryddor och mineraler. Hyggligt lång eftersmak med en touch av mandel. Syran som finns är hyfsat livlig, men på intet sätt besvärande.
Gott! Roligt att kunna bjuda gäster på ett litet annorlunda vin. Vi köper igen.

Betyg 4-

Även detta kostar 141 kr i beställningssortimentet och levereras endast till butiker i Västra GötalandOm ett par dagar kommer del två, som behandlar Pinot Grigio Ramato och Schioppettino di Prepotto.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar