måndag 24 augusti 2015

Äntligen dags för Rosé. Clotilde Davenne.

Det har inte varit något roséväder precis den här sommaren, men så small det till med sommarvärme så här i augusti. I snart tre veckor har det rått högsommarväder på västkusten.
Vintankar konsumerar inga stora mängder rosévin, men ett par flaskor varje sommar blir det. I år köptes några flaskor i början på juni och dessa var tänkta att konsumeras under sommaren. De flesta har blivit liggandes i källaren, så nu när värmen är här rycker vi en av flaskorna.
I sjutton år ansvarade Clotilde Davenne för vinmakeriet hos Jean-Marc Brocard. De senaste fem/sex åren driver hon en egen verksamhet i Les Temps Perdus i Chablis-byn Prehy. I och med årgången 2011 blev vinerna från Les Temps Perdus ekologiskt certifierade.

Vinet är gjort på Pinot Noir till 100%.
I vineriet krossas och avstjälkas druvorna. De får sedan macerera i ett dygn med skalen innan dessa separeras. Jäsningen äger rum på ståltankar.

Färgen har en djup röd-orange-rosa ton.

Vi möts av en frisk doft med jordgubbar, röda vinbär och mineraler.

I munnen är det den friska syran med smak av röda bär, blodapelsin, lite örter och en hel del mineraler som vi tar till oss. Lite småstramt samtidigt som det är svalkande. Eftersmaken har en lite bitterhet som för tankarna åt blodgrape.
Vi gillar det här. En riktigt bra syra. Inget mesigt roséblask precis. Vi dricker det här mer än gärna till diverse sommarrätter, gärna med grillad kyckling i.

Betyg 3+

Vi köpte våra flaskor på Systembolaget för 119 kr. Det verkar fortfarande finnas flaskor kvar lite varstans i landet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar