lördag 8 augusti 2015

RoncSoreli. Del 2. Pinot Grigio och Schioppettino.

Häromdagen publicerade jag ett blogginlägg om producenten RoncSoreli. Jag hade då smakat två av de fyra viner som finns tillgängliga via Systembolaget. Naturligtvis ligger dom i Beställningssortimentet, men dessvärre kan de endast beställas till butiker i Västra Götaland.

Jag har de senaste dagarna druckit de två andra vinerna. Dags för en presentation av dessa.

2012 Pinot Grigio Ramato.
Skalen får ligga med och macerera i 6-8 dagar. Vinet får jäsa på ståltankar.
Det här vinet drack jag häromkvällen när sommaren visade sitt rätta ansikte. Årets första havsbad och i den ljumna sommarkvällen satt det här vinet som en smäck!
Så törstsläckande, så klunkbart och så charmigt

Färgen bottnar i en djupgul ton, som glider över mot koppar-rosé.
Vi kyler vinet så att det har en temp runt 10 grader när vi häller upp det i glasen.
Det börjar med en försiktig doft, som tilltar ju längre vinet är i glaset och tempen stiger. Här finns det ordentligt med örter/kryddor, lite gula äpplen, smultron och en vag ton av rosor.
I munnen är det friskheten och den angenäma syran, som spelar första fiolen. Gott om kryddor, lite äpple, aningens citrus, röda bär och en hygglig dos mineraler. Det här är bara så läckert. Varför köpa roséviner, när det här finns!!

Betyg 4

Priset är 141 kr. Precis som de andra RoncSoreli-vinerna levereras detta endast till butiker i Västra Götaland

2009 Schioppettino di Prepotto
Vinet har fått jäsa på ståltank. Det får sedan ligga till sig i ca 18 månader på ekfat. Slutligen fem månader på flaska innan det anses moget för marknaden.

Färgen har en intensiv rubinröd ton.

Doften har den typiska vitpeppartonen, men inte alls lika markant som i Pizzulins variant. Fina mörka skogsbär, lite körsbär och små nätta toner från faten.Ett litet inslag av multnande löv noterar vi också.
På det hela taget en trevlig och angenäm doft.

I munnen får vi en dryck med bra längd, medelfyllig smak och en härlig syra. Ändå något slank i sin framtoning. Tanninerna finns där, men har rundats av rejält, så att vinet fått en viss mjukhet, men ändå inte mesigt utan bjuder på ett härligt motstånd.
Vi känner smaken av mörka skogsbär, lite syrliga körsbär och aningens lingon. Vi hinner precis konstatera detta då en trevlig kryddighet dyker upp med bl a vitpeppar och kanel.

Det här är gott. Precis lika gott som jag minns det från Friuliprovningen i Köpenhamn.
Vinet är så bra nu och i sådan balans att det kan nog inte bli så mycket bättre än så här. Och det räcker långt! Å andra sidan håller sig vinet nog på den här nivån ett par år till.
Vi får nog ha ett par flaskor till hemma.

Betyg 4

I Beställningssortimentet kostar vinet 221 kr och precis som de andra RoncSoreli-vinerna kan det bara beställas till butiker i Västra Götaland.

Vi har nu druckit de fyra vinerna från RoncSoreli som finns tillgängliga via Systembolagets beställningssortiment. Två viner sticker ut. Det är dom två som jag skrivit om i det här blogginlägget.
Deras Friulano är inte heller så tokig. Väl värd att prova för den som vill testa en lite ovanligare druva. Slutligen är deras Sauvignon Blanc helt OK, men det finns det å andra sidan många andra viner på den druvan som också är.

1 kommentar:

  1. Är beredd att hålla med dig. Tycker ändå att friulanon är riktigt, riktigt bra. Smakar helt enkelt som en konventionell friulano ska smaka

    SvaraRadera