fredag 23 oktober 2015

2006 Onkaparinga, Grenache, Clarendon Hill

Den här veckan gjorde vi ett undantag från vår regel att låta en flaska amarone följa oss under de två dagarna som Champions League spelades. Det blev istället ett vin från Australien, som jag höjt till skyarna såväl i årgång 2006 och 2005.

Clarendon Hills är en producent vars vineri ligger runt 40 km söder om Adelaide, strax nordost om McLaren Vale. Vinerna som tillverkas är gjorda på en druva och från en specifik vingård. Genom att googla har jag fått fram att dom gör ett vin gjort på druvan Mourvèdre, ett på Merlot, tre på Cabernet Sauvignon samt fyra olika Grenache- och Syrahviner. Det enda vin jag smakat är det Grenachevinet som kommer från vingården Onkaparinga.
Jäsningen äger rum i öppna ståltankar och "vild" jäst användes. Runt 18 månader får vinet mogna på ekfat.
Vi följer vinet under två dagar på så sätt att vi häller upp två glas på tisdag. Vi sätter på korken och låter den halvtomma flaskan stå svalt till onsdagskvällen.
Tisdagens upphällda glas får stå i ca två timmar innan vi börjar dricka av det. På onsdagen hälls vinet upp på glas strax innan det ska drickas.

Tisdag.
Vi möts av en stor och mäktig doft, som är packad med mörk frukt, kryddor, lite anis, en hel del örter, aningens kakao och ett litet nätt blommigt inslag i bakgrunden.
Kraftfullt och komplext är bara förnamnen.
Allt förpackat i ett litet lyxigt och elegant paket. Just så här minns jag det!

I munnen är det ett kraftpaket vi tar emot, så fyllt av de läckraste mörka bär som tänkas kan. Gott om örter och kryddor. En bra syra som ger friskhet. Snälla tanniner. En eftersmak som är riktigt lång och där vi möter lakrits, kakao, vildhallon och körsbär. En liten, liten fruktsötma alldeles i avslutet.
Känslan av att vinet nått en full mognadsgrad infinner sig.
Precis lika gott som vi minns det och som vi önskat möta det igen!!

Onsdag.
Doften har dragit sig tillbaka en del. Den är inte alls lika spektakulärt kraftig som dagen innan. Det är främst den mörka frukten som blivit plattare.
I munnen är detta ännu tydligare. Visst känner vi en del frukt och bär, men inte alls den kraft och elegans vi stötte på under tisdagen. Istället är det örter, medicinal kryddor och lakrits som tagit kommandot på frukten bekostnad. Visst tusan infinner sig en besvikelse.

Hur betygsätter man då detta?

Tisdagens upplevelser helt klart femstjärniga. Betyg 5.

Onsdagens upplevelser är ju påverkade av tisdagens glädjefnatt. Vinet är inte dåligt bara inte stjärnstatus längre. Betyg 4.

Vinet köptes på "Bolaget" för fem år sedan. Priset var då 389 kr. Våra 2006.or är härmed slut.
Vi har kvar en 2005:a som inhandlades även den på "Bolaget". Detta gjordes två år senare och priset hade då gått upp med en hundralapp. Känns som läge att ganska snart ta sig an denna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar