fredag 30 oktober 2015

Champagne från Vve Fourny & Fils och Mont D´Or

Några av våra grannar var hembjudna på middag hos oss förra helgen. Vi hade förstås lite välkomstdricka och en förrätt.
Den här ljuvliga saken begåvades vi med av Stig och Ann-Christine för fjorton dagar sedan.
Det fick bli kvällens förrätt. En strimlad vitlöksklyfta och lite vitt vin hällde vi på och så in i ugnen i ca 20 min.

Trögflytande och ljummen blev osten. En levainbaguette i bitar. Och ädel dryck.
Sagolikt gott!!

Millesimé 2009 blev välkomst dricka och Brut Nature till osten. Vilken kombo. Brut Nature växte till en gigant.

I början av september var en av ägarna på besök i Göteborg. Jag rapporterade om detta här. Det hela resulterade också  i ett inköp av tre champagner. Två av dom korkade vi upp den gångna helgen. Intrycken från september stod sig väl.

2009 Millésimé Brut Blanc de Blancs
Torr, frisk och lite krämig med en härlig syra. Äpplen, citrus, lite rostat bröd och en god portion mineraler. Den fina balansen mellan syrorna, frukten och mineralerna är det som tilltalar mig.
Betyg 4+ 

Blanc de Blancs Brut Nature.
I doften hittar vi gröna äpplen, citrus och mineraler. Rak och enkel doft.
Intensiva smaker där de gröna äpplena har fått en liten touch av bokna, en tilltalande brödigheten och mineraler med inslag av kalk och sälta. Citrusen lite mer komplex.
Ibland kan Non-dosage-champagnerna bli snustorra och syran alltför stram, men inte i Vve Fournys fall. Här blir det bara positivt. Och så bra den gör sig till den ljumna osten!!
Betyg 4+
Priset är 279 kr. Ett verkligt bra pris. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar