fredag 2 oktober 2015

Ett Stockholmsäventyr i dagarna fyra.

Vintankarparet har gjort en utflykt till Stockholm i dagarna fyra. Utflykten har gått i kulturens och maten/vinets tecken.
Vi anlände på lördagseftermiddagen. Checkade snabbt in på Comfort Hotell vid Kungsbron. Ett pyttelitet rum nästan så att en klaustrofobisk känsla infann sig. Nåväl hotellet fixade till ett lite större rum de övriga nätterna.
Vi satte kurs mot Fotografiska, men stannade till på vinbaren 19 Glas i Gamla stan.

Hyfsade viner båda två, samtidigt inget vi kommer att leta vidare efter. Le Volte 2009 har jag druckit några gånger och  skrivit om bl a här.













Fotografiska är alltid trevligt att besöka. Vi såg två utställningar. Det var dels Höstsalongen och dels Nygårds Karin Bengtsson. Det var väl ingen som riktigt grep tag i oss, ändå väl värt ett besök.
Vi fick lite tid över, så det blev en rundvandring på Söders höjder. In på Mosebacke och den vidunderliga utsikten. Här går mina tankar till inledning av TV-versionen av Röda Rummet. Tänk vilka TV-produktioner SVT kunde göra en gång i tiden.

Det blev så dags att möta hustruns brorsdotter, som går sista året på gymnasiets restaurangprogram på Öland och gör praktik i Stockholm. Hon hade fått välja matställe. Det blev "Köket" hos Eriks.


Förrätt: Tartar på sotad kalvfilé, löjrom, vodka, smetana, äggula och pepparrot
Huvudrätt: Stekt lammrack med bräserat lägg, med lök, svartrot, parmesancreme, torkade oliver och rödvinssås.
Dessert: Vaniljfyll chokladmousse med krusbärssorbet (mitt val) och Pistagemazarin med karamellglass och brynt vit choklad (hustruns val).
Längst ner på sidan kan den som önskar se våra alternativ.

Maten ger vi högsta betyg. Hur gott som helst. Fina smakkombinationer.

En Blanc de Noirs från Henri Giraud i byn Ay. Vinet har fått ligga en tid på små fat av ek från den intilliggande skogen Argonne.
Färgen är gyllengul med ett litet kopparinslag.
Det doftar av citrus, gula äpplen och lite mandlar.
Smaken är ungdomligt frisk med fina toner av citrus, gula äpplen, lite försiktiga pärontoner. I avslutet aningens honung och nötter.
Vi drack den här innan vi bestämde oss för vilka rätter vi skulle välja. Den fick också göra sällskap till förrätten.
Riktigt trevlig.

Ett gott och mycket trevligt rödvin från södra Rhone blev vårat val till lammracksen. Domaine Santa Duc äger drygt 20 ha, varav dryga 12 ha ligger i Gigondas ( någon mil norr om Chateauneuf-du-Pape).
Vinet är gjort på druvorna Grenache (ca 3/4) och resten Syrah, Mourvèdre och Cinsault. Odlingen sker ekologiskt utan att vara certifierade.
I doften hittar vi en del kryddor (peppar), mörk frukt, charkuterier och en liten nätt ton av viol.

Smaken är kraftfull med solvarma mörka bär, blå plommon och provencalska örter i centrum. Eftersmaken är hyggligt lång med charkuterier, lakrits och unset viol. Tanninerna är mjuka, men inte menlösa. En bra syra sätter vi på pluskontot.

Ett förträffligt vin till just lammrätter.

Vi valde var sitt glas vin till desserten. Hustruns val blev en Tokaji.
Ett kraftfullt vin med stor sötma och härlig friskhet. Här finns knäckäpplen, torkad frukt, aningens honung och en viss eldighet på slutet.
Syran är alert och just friskheten som vinet får i kombination med sötman är mycket tilltalande.

Ett sött vin från Yalumba, Barossa Valley, Australien. Vinet är gjort på druvan Muscat.
Här finns det massor av russin, fikon och torkade aprikoser, men även lite nötter, kanderad apelsin och någon blommighet. Bra syra som räddar det hela från att gå över styr.

Båda två rätt OK, men Tokaji något lite bättre.

Söndagen började med att hustrun och jag tog en långpromenad längs Norr Mälarstrand. För min del väntade en trevlig eftermiddag på Solvalla med höjdpunkten "Kriteriet". Hustrun umgicks med brorsdotter och väninna.

På söndagskvällen såg vi "Cabaret" på Stockholms Stadsteater. Sarah Dawn Finder gör rollen storartat. Det är dock i andra akten som det riktigt tänder till. Det är inte utan att jag ser paralleller från 1930-talet med utvecklingen i Sverige och delar av Europa idag. Lätta rysningar får jag.


Hustrun och jag avslutade kvällen med en chark- och ostbricka samt var sitt glas rött på Nordic Light Hotell.
Två lättsamma och hyggliga viner som serverades glasvis.
En mycket ung Barbera med en härlig körsbärsfrukt. Lagom aktiva tanniner och en lättsam syra. Visst finns här en del ek, men vi låter oss inte störas av detta.
Det andra glaset var ett vin från Priorat. Det är gjort på Grenache och Carignan. Mjuka tanniner, solvarm mörk frukt, bra syra och trevlig örtighet.

Inga viner jag kommer att lägga beställningar på, men jag dricker dom gärna igen.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar