torsdag 1 oktober 2015

Saint-Joseph vs Priorat

2010 Saint-Joseph, Pierre Gonon
En liten familjeegendom på 9 ha, som drivs av bröderna Jean och Pierre Gonon. Dom driver ett ekologiskt/biodynamiskt jordbruk med vingårdslägen i Mauves, Tournon och St-Jean-de-Muzols.

Genomsnittsåldern på stockarna är runt 30 år och de äldsta över 100 år gamla. Druvorna dom odlar är Syrah på 7 ha och  Marsanne och Rousanne på de resterande 2 hektaren. All jäsning och lagring sker på gamla fat och liggare av ek och buteljeringen görs utan filtrering. Vinet har fått vila upp sig dryga året på 600 l ekfat innan det buteljeras.

Omedelbart efter upphällning känns vinet lite slutet, så vi låter det få någon timma eller två på karaff innan vi slår oss ner vid matbordet. Det här är ju ett vin som ska njutas ihop med mat.
I vårt fall blev det en köttgryta av burgundisk karaktär.

Doften tar sig något men förblir av en diskret karaktär, men visst mörka bär, kryddor och rått kött tycker vi oss känna.

Även smakerna är försiktiga och bjuder inte riktigt upp. Vi snarare anar än känner dom, men under den där ytan tycker vi oss ana smaker som nog kan blomma upp om ett par år.
Mörka bär, lite svartpeppar, örter och järnhaltiga mineraler är det vi noterar. Rejäla tanniner som tar för sig. Inte oborstade, men visst känner vi små hugg i gommen. Fortfarande en aktiv syra, som får oss att tro att vinet är yngre än den faktiska åldern. Eftersmaken är något längre än medel, men här har bären fått en något ljusare ton. Även lite lakrits i avslutet.
Betyg 4-
Våra flaskor inhandlades på "Bolaget" för ett par år sedan och priset var 259 kr. En flaska har vi kvar och den får nog ligga till sig ytterligare ett par år.


2007 La Morera de Montsant
Producent är det lilla familjevineriet Celler Pasanau ( hemsidan är på spanska). Familjen har producerat vin i hundratals år, men gjorde en nystart 1995 i och med att det nya vineriet, i den mycket högt belägna byn La Morera, startades. Ett certifieringsarbete för ekoligisk odling har också dragits igång.

Ett vin gjort på 66% Garnacha, 28% Carignan och 6% Merlot.Vinet har fått ligga till sig i ca 12 månader på tre år gamla ekfat (70% franska och 30% amerikanska).

Det här är ett moget och nästan fullt utvecklat vin. Min bedömning är att det kommer att förbli så i flera år till.
I doften hittar vi mörka bär, lite örter och mineraler. Det är en solvarm och mycket behagfull doft.

I munnen känns vinet mjukt, runt och packat med solmogna mörka bär (bl a björnbär). Precis som i doften finns här ett betydande inslag av örter och kryddor. Tanninerna har blivit helt sammetslena. Syran skänker fortfarande friskhet åt vinet. Eftersmaken är något längre än medel och där får den mörka frukten sällskap av espresso, kakao och en liten lätt ton av lakrits.

Betyg 4

Vinet finns i beställningssortimentet, där det kostar 251 kr. Vinet är väl värt varenda kronor. Det kommer att göra sig bra till många av höstens köttgrytor.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar