onsdag 14 oktober 2015

Först krabba och Bollinger, sedan ost och Tommaso Bussola Superiore

Uppladdningen inför Sveriges fotbollsmatch i fredags gjordes med lite  krabbklor och en halvflaska champagne.
Bollinger Special Cuvée
Druvmixen är ungefär så här: 60% Pinot Noir, 25% Chardonnay samt 15% Pinot Meunier. Över 80% av druvorna kommer från Grand Cru och Premier Cru gårdar.
Första jäsningen sker på ståltankar och små gamla ekfat som är fem år eller äldre. Dom tillsätter 55 % vin från tidigare skördeår, varav 10 % är "reservvin" som lagrats i upp till 15 år på magnumbuteljer.

Du som vill veta lite mer om Bollinger och deras andra viner klickar på länken till Champagne och mat, där det finns en mycket bra sammanfattning av deras verksamhet.

Doften präglas av gul frukt äpplen, citrus och plommon. Vi noterar även mariekex och rostat bröd. Smaken är torr och mycket frisk med en härlig syra som jag associerar med äpplen (Cox Orange?), rostat bröd, lite citrus och med en eftersmak där nötter, nougat och blodgrape kan spåras.
Det här är gott, men jag går inte igång på denna halvflaska på samma sätt som när vi senast drack Bollinger på helflaska.
Betyg 4.


I utkanten av den lilla byn San Peretto någon mil om Negrar i Classicoområdet håller producenten Tommaso Bussola till. Dom producerar tio olika viner bl a en vanlig Classico, två Superiore, tre Amarone och två Recioto.
2007 Valpolicella Classico Superiore
Vinet är gjort på 50% Corvina, 40% Rondinella och 10% Molinara och andra druvor. Vinet har fått ligga 18 månader på ekfat och därefter fått en vila på tre månader efter buteljering.
Det görs 50 000 flaskor av Superiore.

Doften är stor och mäktig samtidigt som det andas en extra ordinär elegans. Det är packat med mörka körsbär, plommon, örter, kakao och en lätt touch av blommor. Allt detta serveras i en lite mörkare förpackning av jord och höstlöv. Ett riktigt sniffarvin!
Smaken är storslagen med både kraft och elegans. De söta mörka körsbären, de lätta kryddorna/örterna och kakaon, alla dom intrycken från doften går igen i smaken. Lite torkad frukt och fler skogsbär dyker upp. Vinet har en befriande och lättsam syra, vilken ger den där behövliga friskheten. Mjuka och finlemmade tanniner visar sin närvaro och ger ett behagfullt litet motstånd.
Eftersmaken är riktigt lång och där kompletteras ovanstående smaker med en nätt ton av viol, lite nötter och aningens russin.
Det här är enastående gott. På rak arm finns det väl endast två andra Superiore som matchar denna och det är Quintarellis och Roccolo Grassi.
Jag har tidigare skrivit om årgångarna 2005 och  2006.

Betyg 4+

Tilläggas skall att vi drack drygt halva flaskan på fredag. Resten räckte till varsitt stort glas på söndagskvällen. Vinet var minst lika gott då som på fredagen, kanske hade smakerna djupnat något.

Vår flaska inhandlades på SB för 257 kr. Nu är det årgång 2009 som gäller där och priset har gått upp till 279 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar